minestrone
Bak gesnipperde ui en geplet knoflook in olie.
Doe deze bereiding in een soepketel samen
met de tomaten, gesneden selder, gesneden
groene kool, uitgelekte bonen, wortelblokjes, in
blokken gesneden raapjes, diepvries
doperwten, tomatenpuree, runderbouillon,
een glas rode wijn en water. Laat een goede 20
minuten sudderen.
Doe er tot slot aardappelblokjes bij,
grofgesneden courgette, gehakte peterselie en
een handvol soeppasta. Laat de soep
sudderen tot alle ingrediënten gaar zijn. Breng
op smaak met peper en zout.
Snijd de pancetta in reepjes, bak die krokant in
olijfolie. Roer ze voor het opdienen door de
soep. Serveer met geraspte Parmezaan in
potje apart.
Variant: warme minestrone is een winterse
maaltijdsoep. Er zijn verscheidene streekeigen
varianten (Genovese, Milanese, Napoletana,
…). In dit recept kan je de aardappelen
weglaten en de pancetta apart serveren, voor
een ‘light’-versie die dieetvriendelijker is.
De ontstaansgeschiedenis van deze
maaltijdsoep zou teruggaan tot de periode
nog voor het ontstaan van het Romeinse
rijk. De basis van de soep was een pap van
speltmeel gekookt in water. Daaraan werden
groenten toegevoegd die op een bepaald
moment en plaats beschikbaar waren.
Tijdens het Romeinse rijk en de periode
daarna, waarin de welvaart steeg,
evolueerde de soep mee en werd er soms
ook vlees aan toegevoegd.
Vanaf de 16e eeuw worden er ook ‘nieuwe’,
ingevoerde producten zoals tomaten en
aardappelen in de soep gedraaid.
Vermicelli, andere pasta of rijst krijgen er
pas in de laatste decennia een plaats in.
wortelen
raapjes
aardappelen
courgettes
doperwten
tomatenpuree
soeppasta
rode wijn
parmezaan
peper & zout
olijfolie
borlottibonen
groene kool
selder
ui
knoflook
pancetta
ontvelde tomaten
platte peterselie
runderbouillon
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer soep: