bliny met zure room
en kaviaar
Boekweit-
pannenkoekjes:
3 tl droge gist
3 el suiker
5 dl lauwe melk
25 g zachte boter
300 g boekweitmeel
200 g tarwemeel
De duurste kaviaar ter wereld en
waarschijnlijk het duurste voedsel tout
court, is Oostenrijkse kaviaar. Die kost
36.000 Euro voor één theelepeltje.
Niet direct binnen jouw budget? Probeer
dan de Belgische kaviaar. Ook niet gratis,
maar toch een aanrader voor de
feestdagen. En behoorlijk exclusief, want er
wordt per jaar maar 5 ton van
geproduceerd.
Ooit was Rusland de onbetwiste kampioen
van de kaviaarproductie. Maar dat gaat
bergaf vanwege de vervuiling van de
wateren waarin de steur leeft.
Toch zorgt die regio nog samen met Iran
voor een goeie 80% van het aanbod.
De bliny-pannenkoekjes: laat gist en 2 el suiker
in 1 dl lauw water in volume verdubbelen. Roer
2,5 dl melk met 1 el suiker en de boter door het
gistmengsel.
Voeg boekweitmeel toe. Meng gedurende 10
minuten en laat dan 30 minuten rijzen. Meng
2,5 dl melk, tarwebloem, eigeel, zout en zure
room onder het deeg.
Laat 1 uur afgedekt rijzen. Klop de eiwitten stijf
en spatel ze onder het deeg. Bak het deeg in
een koekenpan zoals gewone pannenkoekjes.
Dien op met kaviaar, zure room en
citroenschijfjes.
2 eieren gesplitst
zout
175 g zure room
Andere:
bakboter
kaviaar
zure room
citroenschijfjes