garides saganaki
Ontvel een paar harde tomaten met een
dunschiller. Halveer en verwijder de zaadjes.
Snijd de tomaten in dunne reepjes. Pel een
halve bol knoflookteentjes en snijd ze in
plakjes. Schil een rode paprika, verdeel in
vier, verwijder de zaadlijsten en snijd het
vruchtvlees in reepjes.
Schil een paar rode uien, snijd ze in
halvemaantjes. Was en snijd een
ongeschilde aubergine in dobbelstenen.
Schil een tweetal kleine aardappelen en
snijd ze in brede schijven.
Roerbak al deze groenten in een hete pan in
een scheutje olijfolie. Begin met de uien en
de paprika. Voeg pas op het einde de
tomatenreepjes toe. Meng een paar
eetlepels tomatenpuree en evenveel water
met de groenten. Voeg een half glas rode
wijn toe. Roer goed om.
Snijd een halve schijf feta in kleine
dobbelsteentjes en meng ze onder de
groentebereiding. Schep alles in een
ovenschotel en zet die 20 minuten
onafgedekt in een oven op 185°C op de
heteluchtstand.
Ontdoe ondertussen de tijgergarnalen van
sprieten en poten. Knip de rug open met een
schaar, verwijder het darmkanaal. Marineer
de tijgergarnalen kort in olijfolie met geperste
knoflookteentjes en peterselieplukjes. Bak
de garnalen met de marinade een paar
minuutjes in een hete pan.
Haal de groenteschotel uit de oven en leg er
de gebakken garnalen met hun braadsaus
bovenop. je kan er ook voor kiezen om de
garnalen vanaf het begin mee in de oven te
garen in de groentebereiding met feta.
Op het bord: een schep groenten uit de
ovenschotel. Schik een paar tijgergarnalen
errond. Werk af met fetablokjes en plukjes
peterselie.
.
Het klinkt als Japans in de oren, maar
garides saganaki betekent in het Grieks
zoveel als ‘garnalen gebakken in een kleine
pan’. Er bestaan tal van varianten, maar
twee ingrediënten zijn er steeds bij:
tomaten en fetakaas. Hier werden zoete
aardappel en aubergines toegevoegd.
Met Linda, mijn echtgenote op de foto
onder, hebben wij dit gerechtje voor het
eerst gegeten in Athene… in 2006, waar is
de tijd.
aubergine
rode uien
rode paprika’s
knoflook
peterselie
peper & zout
paprikapoeder
olijfolie
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
bijpassende gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
tijgergarnalen
feta
olijfolie
tomaten
tomatenpuree
aardappelen
rode wijn