konijn uit het Meetjesland

konijn uit het Meetjesland

ingrediënten - info konijn kruidentuiltje uien mosterd bruin bier wildfond kippenbouillon
Bestuif de stukken konijn met vloeiende bloem. Schroei ze rondom dicht in een pan met bruisende boter. Kruid met peper en zout. Leg de stukken vlees in een diepe kasserol, liefst van geëmailleerd gietijzer. Snijd een paar uien in halvemaantjes en bak ze tot glazig in een pan met boter. Maak een uitbundig kruidentuiltje met laurier, tijm, rozemarijn, salie en peterseliestengels. Leg het samen met de uien bij het konijn. Vul de kasserol tot alles ondergedompeld is met bruin bier, liefst Augustijn indien verkrijgbaar en kippenbouillon. Doe er een paar stuks kruidnagel en jeneverbessen bij en ook een flinke eetlepel graantjesmosterd. Laat de kasserol op een zacht vuurtje een uurtje sudderen. Controleer of het vlees gaar is en verleng desnoods de kooktijd. Het best is nu, om de pot gewoon op een frisse plek te laten overnachten. Daarna haal je het konijn uit de pot. Verwijder het kruidentuiltje. Zet de staafmixer in de saus. Je kan die nu zeven, maar het hoeft niet.
Het Meetjesland is een streek in het Noorden van Oost- Vlaanderen. Er zijn leuke legendes over de oorsprong van de benaming. ‘Meetjes’ zou slaan op oude vrouwtjes die zaten te spinnen voor hun deur. Meest waarschijnlijk is de naamgeving een beschrijving van het landschap, gekenmerkt door een veelheid aan sloten rond kleine lapjes grond. Het recept met konijn is streekeigen, met verschillende varianten. Er zijn wel twee ingrediënten die er steeds in gebruikt worden: het streekbiertje Augustijn en room. Hier een versie met toevoeging van witte champignons.
de              passie Creatief Koken kookvurige
culinaire room witte champignons graantjesmosterd peterselie boter vloeiende bloem jeneverbessen kruidnagel peper en zout
Oost-Vlaanderen
Voeg een flesje culinaire room toe. Laat de saus een tijdje inkoken, zodat ze dikker wordt. Je kan ze ook binden met een paar eetlepels vloeiende bloem opgelost in water. Bak ondertussen de op schijfjes gesneden witte champignons in een klontje boter. Voeg ze toe aan de saus op het moment dat ze hun vocht beginnen te verliezen. Roer goed om, voeg de stukken konijn toe en breng de bereiding op temperatuur. Werk af met plukjes peterselie.

konijn uit het

Meetjesland

Bestuif de stukken konijn met vloeiende bloem. Schroei ze rondom dicht in een pan met bruisende boter. Kruid met peper en zout. Leg de stukken vlees in een diepe kasserol, liefst van geëmailleerd gietijzer. Snijd een paar uien in halvemaantjes en bak ze tot glazig in een pan met boter. Maak een uitbundig kruidentuiltje met laurier, tijm, rozemarijn, salie en peterseliestengels. Leg het samen met de uien bij het konijn. Vul de kasserol tot alles ondergedompeld is met bruin bier, liefst Augustijn indien verkrijgbaar en kippenbouillon. Doe er een paar stuks kruidnagel en jeneverbessen bij en ook een flinke eetlepel graantjesmosterd. Laat de kasserol op een zacht vuurtje een uurtje sudderen. Controleer of het vlees gaar is en verleng desnoods de kooktijd. Het best is nu, om de pot gewoon op een frisse plek te laten overnachten. Daarna haal je het konijn uit de pot. Verwijder het kruidentuiltje. Zet de staafmixer in de saus. Je kan die nu zeven, maar het hoeft niet.
ingrediënten - info konijn kruidentuiltje uien mosterd bruin bier wildfond kippenbouillon
culinaire room witte champignons graantjesmosterd peterselie boter vloeiende bloem jeneverbessen kruidnagel peper en zout
Bereiding Ingrediënten
Het Meetjesland is een streek in het Noorden van Oost-Vlaanderen. Er zijn leuke legendes over de oorsprong van de benaming. ‘Meetjes’ zou slaan op oude vrouwtjes die zaten te spinnen voor hun deur. Meest waarschijnlijk is de naamgeving een beschrijving van het landschap, gekenmerkt door een veelheid aan sloten rond kleine lapjes grond. Het recept met konijn is streekeigen, met verschillende varianten. Er zijn wel twee ingrediënten die er steeds in gebruikt worden: het streekbiertje Augustijn en room. Hier een versie met toevoeging van witte champignons.
Voeg een flesje culinaire room toe. Laat de saus een tijdje inkoken, zodat ze dikker wordt. Je kan ze ook binden met een paar eetlepels vloeiende bloem opgelost in water. Bak ondertussen de op schijfjes gesneden witte champignons in een klontje boter. Voeg ze toe aan de saus op het moment dat ze hun vocht beginnen te verliezen. Roer goed om, voeg de stukken konijn toe en breng de bereiding op temperatuur. Werk af met plukjes peterselie.
de              passie Creatief Koken kookvurige