konijn uit het Meetjesland
Bestuif de stukken konijn met vloeiende bloem. Schroei ze
rondom dicht in een pan met bruisende boter. Kruid met peper
en zout. Leg de stukken vlees in een diepe kasserol, liefst van
geëmailleerd gietijzer.
Snijd een paar uien in halvemaantjes en bak ze tot glazig in
een pan met boter. Maak een uitbundig kruidentuiltje met
laurier, tijm, rozemarijn, salie en peterseliestengels. Leg het
samen met de uien bij het konijn.
Vul de kasserol tot alles ondergedompeld is met bruin bier,
liefst Augustijn indien verkrijgbaar en kippenbouillon. Doe er
een paar stuks kruidnagel en jeneverbessen bij en ook een
flinke eetlepel graantjesmosterd. Laat de kasserol op een
zacht vuurtje een uurtje sudderen. Controleer of het vlees gaar
is en verleng desnoods de kooktijd.
Het best is nu, om de pot gewoon op een frisse plek te laten
overnachten. Daarna haal je het konijn uit de pot. Verwijder het
kruidentuiltje. Zet de staafmixer in de saus. Je kan die nu
zeven, maar het hoeft niet.
Het Meetjesland is een streek in het Noorden van Oost-
Vlaanderen. Er zijn leuke legendes over de oorsprong van
de benaming. ‘Meetjes’ zou slaan op oude vrouwtjes die
zaten te spinnen voor hun deur. Meest waarschijnlijk is de
naamgeving een beschrijving van het landschap,
gekenmerkt door een veelheid aan sloten rond kleine
lapjes grond. Het recept met konijn is streekeigen, met
verschillende varianten. Er zijn wel twee ingrediënten die
er steeds in gebruikt worden: het streekbiertje Augustijn
en room. Hier een versie met toevoeging van witte
champignons.
culinaire room
witte champignons
graantjesmosterd
peterselie
boter
vloeiende bloem
jeneverbessen
kruidnagel
peper en zout
Voeg een flesje culinaire room toe. Laat de saus een tijdje
inkoken, zodat ze dikker wordt. Je kan ze ook binden met een
paar eetlepels vloeiende bloem opgelost in water.
Bak ondertussen de op schijfjes gesneden witte champignons
in een klontje boter. Voeg ze toe aan de saus op het moment
dat ze hun vocht beginnen te verliezen. Roer goed om, voeg
de stukken konijn toe en breng de bereiding op temperatuur.
Werk af met plukjes peterselie.