konijn uit het
Meetjesland
Bestuif de stukken konijn met vloeiende bloem.
Schroei ze rondom dicht in een pan met
bruisende boter. Kruid met peper en zout. Leg
de stukken vlees in een diepe kasserol, liefst
van geëmailleerd gietijzer.
Snijd een paar uien in halvemaantjes en bak
ze tot glazig in een pan met boter. Maak een
uitbundig kruidentuiltje met laurier, tijm,
rozemarijn, salie en peterseliestengels. Leg het
samen met de uien bij het konijn.
Vul de kasserol tot alles ondergedompeld is
met bruin bier, liefst Augustijn indien
verkrijgbaar en kippenbouillon. Doe er een
paar stuks kruidnagel en jeneverbessen bij en
ook een flinke eetlepel graantjesmosterd. Laat
de kasserol op een zacht vuurtje een uurtje
sudderen. Controleer of het vlees gaar is en
verleng desnoods de kooktijd.
Het best is nu, om de pot gewoon op een frisse
plek te laten overnachten. Daarna haal je het
konijn uit de pot. Verwijder het kruidentuiltje.
Zet de staafmixer in de saus. Je kan die nu
zeven, maar het hoeft niet.
culinaire room
witte champignons
graantjesmosterd
peterselie
boter
vloeiende bloem
jeneverbessen
kruidnagel
peper en zout
Het Meetjesland is een streek in het
Noorden van Oost-Vlaanderen. Er zijn leuke
legendes over de oorsprong van de
benaming. ‘Meetjes’ zou slaan op oude
vrouwtjes die zaten te spinnen voor hun
deur. Meest waarschijnlijk is de
naamgeving een beschrijving van het
landschap, gekenmerkt door een veelheid
aan sloten rond kleine lapjes grond. Het
recept met konijn is streekeigen, met
verschillende varianten. Er zijn wel twee
ingrediënten die er steeds in gebruikt
worden: het streekbiertje Augustijn en
room. Hier een versie met toevoeging van
witte champignons.
Voeg een flesje culinaire room toe. Laat de
saus een tijdje inkoken, zodat ze dikker wordt.
Je kan ze ook binden met een paar eetlepels
vloeiende bloem opgelost in water.
Bak ondertussen de op schijfjes gesneden
witte champignons in een klontje boter. Voeg
ze toe aan de saus op het moment dat ze hun
vocht beginnen te verliezen. Roer goed om,
voeg de stukken konijn toe en breng de
bereiding op temperatuur. Werk af met plukjes
peterselie.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: