les doubles
de Binche
Zeef 200 g bloem en 200 g boekweitmeel.
Maak een glad deeg met toevoeging van 2
losgeklopte eieren, 25 g smout, 30 cl melk en
25 cl bier.
Maak kleine pannenkoekjes van het deeg op de
klassieke manier in een koekenpan. Maar
gebruik smout in plaats van boter om ze in te
bakken.
Beleg een pannenkoekje royaal met Hervekaas
en leg er een 2e koekje bovenop. Verwarm nog
even in dezelfde pan tot de kaas smelt. De
afwerking gebeurt met een paar draaien uit de
pepermolen op het bovenste pannenkoekje en
daarop komt verplicht (!) een klontje boter.
Dien warm of lauw op en drink er een blonde
Binchoise bij of een Chimay.
melk
Herve kaas
smout
boter
vers gemalen peper
Er is iets raars aan de hand met deze
pannenkoekjes. Sommige recepten maken
ze uitsluitend met boekweitmeel. Andere
gieten er het drievoud aan blond bier bij. En
er is ook een reeks recepten waarbij er van
40 tot 100 g (!) bakkersgist in het deeg gaat.
Hier werd gekozen voor het meer
traditionele pannenkoekenbeslag, zonder
gist.
Binche is bekend van zijn Gilles en het
carnaval. Deze ‘doubles de Binche’ werden
oorspronkelijk vooral gegeten op Mardi
Gras.
boekweitmeel
patisseriebloem
eieren
Binchoise blonde
of ander blond bier
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad
meer vegetarische recepten: