biersoep
soupe des brasseurs
Stoof de grof gesneden ui, groene kool,
raapjes, prei, selder en wortelen in boter.
Overgiet met kippenbouillon en een fles
lambic bier. Voeg nog een kruidentuiltje en
een in grove stukken gesneden aardappel toe.
Kook de soep op laag vuur en onafgedekt, tot
de groenten gaar zijn. Verwijder het
kruidentuiltje en zet de handmixer in de soep.
Voeg een liaison toe van eigelen opgeklopt met
room.
Voeg krokant gebakken spekjes toe, net voor
het opdienen. Werk af in het bord met croutons
en gehakte peterselie.
Foto: Wikimedia
Biersoep is op
zich niet
typisch
Brussels, wél
de versie met
lambic. Dat
Brusselse biertje
werd reeds
gebrouwen in de Middeleeuwen. Het heeft
een bijzondere smaak die niet vergelijkbaar
is met andere biersoorten.
Daarnaast zijn er versies van biersoep te
vinden in alle windstreken, van de Elzas tot
Frans-Vlaanderen, Duitsland, Tsjechië en de
Scandinavische landen. In eigen land is er
de Leuvense en Luikse biersoep die nog
populair zijn en er is ook de biersoep uit
Malmedy die gekend is als
streekspecialiteit.
In België heeft zowat elke
Trappistenklooster een eigen
biersoeprecept. In de Middeleeuwen en
daarna werd die soep als een soort
geneesmiddel gebruikt tegen allerlei
kwaaltjes zoals bijvoorbeeld aambeien.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer soep:
een klont boter
ui
groene kool
raapjes
preien
selder
wortelen