Foto: Wikimedia

biersoep - soupe des brasseurs

Stoof de grof gesneden ui, groene kool, raapjes, prei, selder en wortelen in boter. Overgiet met kippenbouillon en een fles lambic bier. Voeg nog een kruidentuiltje en een in grove stukken gesneden aardappel toe. Kook de soep op laag vuur en onafgedekt, tot de groenten gaar zijn. Verwijder het kruidentuiltje en zet de handmixer in de soep. Voeg een liaison toe van eigelen opgeklopt met room. Voeg krokant gebakken spekjes toe, net voor het opdienen. Werk af in het bord met croutons en gehakte peterselie.
Biersoep is op zich niet typisch Brussels, wél de versie met lambic. Dat Brusselse biertje werd reeds gebrouwen in de Middeleeuwen. Het heeft een bijzondere smaak die niet vergelijkbaar is met andere biersoorten. Daarnaast zijn er versies van biersoep te vinden in alle windstreken, van de Elzas tot Frans-Vlaanderen, Duitsland, Tsjechië en de Scandinavische landen. In eigen land is er de Leuvense en Luikse biersoep die nog populair zijn en er is ook de biersoep uit Malmedy die gekend is als streekspecialiteit. In België heeft zowat elke Trappistenklooster een eigen biersoeprecept. In de Middeleeuwen en daarna werd die soep als een soort geneesmiddel gebruikt tegen allerlei kwaaltjes zoals bijvoorbeeld aambeien.
de              passie Creatief Koken kookvurige
aardappelen kippenbouillon Faro (lambic) kruidentuiltje gerookt spek eieren room peterselie
Brussel
print
een klont boter ui groene kool raapjes preien selder wortelen

biersoep

soupe des brasseurs

Stoof de grof gesneden ui, groene kool, raapjes, prei, selder en wortelen in boter. Overgiet met kippenbouillon en een fles lambic bier. Voeg nog een kruidentuiltje en een in grove stukken gesneden aardappel toe. Kook de soep op laag vuur en onafgedekt, tot de groenten gaar zijn. Verwijder het kruidentuiltje en zet de handmixer in de soep. Voeg een liaison toe van eigelen opgeklopt met room. Voeg krokant gebakken spekjes toe, net voor het opdienen. Werk af in het bord met croutons en gehakte peterselie.
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
aardappelen kippenbouillon Faro (lambic) kruidentuiltje gerookt spek eieren room peterselie
Biersoep is op zich niet typisch Brussels, wél de versie met lambic. Dat Brusselse biertje werd reeds gebrouwen in de Middeleeuwen. Het heeft een bijzondere smaak die niet vergelijkbaar is met andere biersoorten. Daarnaast zijn er versies van biersoep te vinden in alle windstreken, van de Elzas tot Frans-Vlaanderen, Duitsland, Tsjechië en de Scandinavische landen. In eigen land is er de Leuvense en Luikse biersoep die nog populair zijn en er is ook de biersoep uit Malmedy die gekend is als streekspecialiteit. In België heeft zowat elke Trappistenklooster een eigen biersoeprecept. In de Middeleeuwen en daarna werd die soep als een soort geneesmiddel gebruikt tegen allerlei kwaaltjes zoals bijvoorbeeld aambeien.
INGREDIËNTEN INFO @ RECEPT BEREIDING
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: print recept print print print recept recept groene kool  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 rapen  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06
kruimelpad:
meer soep:
de              passie Creatief Koken kookvurige
een klont boter ui groene kool raapjes preien selder wortelen