biersoep - soupe des brasseurs
ingrediënten - info
een klont boter
ui
groene kool
raapjes
preien
selder
wortelen
Stoof de grof gesneden ui, groene kool, raapjes, prei, selder en
wortelen in boter. Overgiet met kippenbouillon en een fles lambic
bier. Voeg nog een kruidentuiltje en een in grove stukken gesneden
aardappel toe.
Kook de soep op laag vuur en onafgedekt, tot de groenten gaar zijn.
Verwijder het kruidentuiltje en zet de handmixer in de soep. Voeg
een liaison toe van eigelen opgeklopt met room.
Voeg krokant gebakken spekjes toe, net voor het opdienen. Werk af
in het bord met croutons en gehakte peterselie.
Biersoep is op zich niet typisch Brussels, wél de versie
met lambic. Dat Brusselse biertje werd reeds gebrouwen
in de Middeleeuwen. Het heeft een bijzondere smaak die
niet vergelijkbaar is met andere biersoorten.
Daarnaast zijn er versies van biersoep te vinden in alle
windstreken, van de Elzas tot Frans-Vlaanderen,
Duitsland, Tsjechië en de Scandinavische landen. In
eigen land is er de Leuvense en Luikse biersoep die nog
populair zijn en er is ook de biersoep uit Malmedy die
gekend is als streekspecialiteit.
In België heeft zowat elke Trappistenklooster een
eigen biersoeprecept. In de Middeleeuwen en
daarna werd die soep als een soort
geneesmiddel gebruikt tegen allerlei kwaaltjes
zoals bijvoorbeeld aambeien.
aardappelen
kippenbouillon
Faro (lambic)
kruidentuiltje
gerookt spek
eieren
room
peterselie