hete bliksem
Er zijn drie bereidingen die afzonderlijk moeten
klaargemaakt worden.
Eerst de aardappelpuree. En ik ga jullie niet
vervelen met het recept ervan. Dat is “basic”-
kennis voor een hobbykok.
Dan de appelmoes. Afhankelijk van jouw
voorkeur en de appeltjes die je gebruikt, kan je
er wat suiker of zoetmiddel aan toevoegen. Ik
deed dat niet. De appeltjes werden gekookt in
een beetje water en zonder andere
toevoegingen.
De derde bereiding is een laag gehakt. Ik heb
gekozen voor zuiver rundsgehakt. Dat bak je rul
in wat boter, tot (bij wijze van spreken) alle
vleeskorreltjes los in de pan liggen. In een
ander pannetje bak je fijngesnipperde ui tot die
karamelliseert. Meng dit met het rundsgehakt
en kruid met peper en zout, beiden uit de
molen.
De rest is opbouw in een ovenschotel. In
sommige recepten van hete bliksem wordt de
puree gemengd met de appelmoes. Ik heb
gekozen voor 3 afzonderlijke lagen. Beginnend
met de laag rundsgehakt, daarop appelmoes en
afsluiten met puree. Leg daarop een paar
blokjes boter en werk af met paneermeel. Zet
de ovenschotel een half uurtje in een
voorverwarmde oven op 185°C, waarvan de
laatste minuten onder de grill tot het
paneermeel kleurt.
rundsgehakt
ui
peper & zout
boter
paneermeel
Hete bliksem is van oorsprong een
Limburgs streekgerecht, bekend in zowel
het Nederlandse als het Belgische deel van
Limburg. In Duitsland wordt het ‘Hemel en
Aarde’ genoemd ( Himmel und Erde),
verwijzend naar de appelen (hemel) en de
aardappelen (aarde). De benaming ‘hete
bliksem’ zou verwijzen naar de appeltjes, die
langer hun warmte behouden en zorgen
voor een onverwacht hete
temperatuurervaring als je een schep van dit
gerechtje neemt als het juist uit de oven
komt.
Het recept dateert blijkbaar uit de periode
waarin de aardappel in onze streken
ingevoerd werd. Dit is het resultaat van een
experiment om inheemse teelt (de appel) te
combineren met de nieuwe producten zoals
de aardappel.
In sommige recepten wordt de puree
gemengd met de appelmoes en zonder
gehakt opgediend als bijgerecht bij
gebakken bloedworst, spek of een andere
vleesbereiding.
aardappelpuree
zure appeltjes
suiker of zoetmiddel
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
onderdeel van dit gerecht:
kruimelpad
meer recepten met vlees: