zuurvlees
zoervleisj
Laat het vlees een nachtje marineren in azijn
met laurierblaadjes. Haal het uit de marinade,
dep het droog en schroei het stoofvlees dicht in
een pan met bruisende boter. Blus af met de
marinade en leg het vlees samen met het
gezeefde braadvocht in een stoofpot.
Bak grof gesneden ui in dezelfde pan van het
vlees en doe dit samen met een paar
kruidnagels, geplette jeneverbessen en laurier
in de pot bij het vlees. Giet er kalfsfond bij tot
het vlees bedekt is. Breng op smaak met peper,
zout en een lepeltje cassonade. Niet te veel
suiker, want er moet op het einde nog stroop en
peperkoek bij.
Laat een tweetal uurtjes onafgedekt sudderen
op laag vuur tot het vlees gaar is. Roer een
paar minuten voor het einde van de kooktijd de
appelstroop en peperkoek door het zuurvlees
voor de smaak en extra binding.
kalfsfond
peper
zout
cassonade
appelstroop
peperkoek
boter
Dien op met handgesneden frieten, de
onafscheidelijke zelfgemaakte mayonaise en
een bowl frisse kropsla. Liefst uit eigen
moestuin, maar ja, dat lukt niet iedereen.
Zuurvlees of zoervleis is de Limburgse
stoofvlees-variant. Een streekgerecht dat
zowel in Nederlands als Belgisch Limburg
wordt gegeten. Zowat elke frituur of
snackbar heeft het wel op het menu.
Ik heb weinig afwijkende recepten
gevonden, behalve dat er soms paarden- of
varkensvlees gebruikt wordt in plaats van
rund.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
stoofvlees van rund
grote uien
kruidnagel
jeneverbessen
laurierbladeren
azijn