Luikse wafels
750 g
patisseriebloem
3 eieren
25 g kristalsuiker
zakje vanillesuiker
Smelt de boter en laat afkoelen. Zeef de bloem
in een grote kom. Los de gist op in een tas
lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem. Doe
er de losgeklopte eieren en de opgeloste gist in.
Kneed tot een deeg.
Voeg de boter toe samen met de kristalsuiker
en de vanillesuiker. Kneed verder. Voeg een
snuifje zout toe. Kneed nog 5 minuten verder
tot het deeg een mooie bal vormt.
snuifje zout
500 g boter
75 g verse gist
melk
500 g parelsuiker
Haal nu het deeg uit de kom, maak een kuiltje
in het deeg en voeg beetje bij beetje de
parelsuiker toe. Kneed de parelsuiker
gelijkmatig door het deeg.
Verdeel het deeg in bolletjes. Leg ze op een
plaat en laat ze onder een handdoek 30
minuten rijzen. Bak ze in een heet wafelijzer
op de gebruikelijke manier.
De Luikse wafel heeft als typisch kenmerk
z’n ronde vorm en de parelsuiker die in het
deeg verwerkt is. Het was oorspronkelijk
kermiseten, maar is uitgegroeid tot een
vaste waarde in onze eetcultuur.