champignons à la grecque
ingrediënten - info
witte champignons
uien
knoflook
olijfolie
witte wijn
koriander
Voorbereiding. Snijd een paar uien op halvemaantjes. Snijd
een bakje champignons in schijven. Hak een paar
knoflookteentjes fijn.
Bereiding. Bak de champignonschijven in een beetje olijfolie.
Kruid ze met gedroogde tijm en peper. Bak in een andere
diepe kookpan de uien in een paar eetlepels olijfolie. Voeg het
knoflook toe als ze glazig beginnen te worden en laat nog een
tweetal minuutje meebakken.
laurier
tijm
citroen
witte wijnazijn
passata
suiker
peper en zout
Ik weet niet of ze dit gerechtje in Griekenland tot hun
culinair erfgoed rekenen, maar in Vlaanderen en België in
het algemeen, wordt dit wel als een gerecht ‘van bij ons’
beschouwd. Het wordt koud gegeten als broodbeleg of
warm als bijgerecht.
Schep de champignons bij de uien. Giet er een halve liter
witte wijn bij en evenveel passata. Leg 2 laurierblaadjes in de
pan. Breng op smaak met het sap van een halve citroen, een
paar eetlepels suiker, een scheut witte wijnazijn,
korianderpoeder, peper en zout.
Laat 20 minuten sudderen in de pan, zonder deksel. Je kan
ervoor kiezen om de bereiding te binden met wat maïszetmeel
opgelost in water, maar dat hoeft niet. Laat volledig afkoelen
voor gebruik als broodbeleg of dien op als bijgerecht bij vlees
of gevogelte. Bewaren kan, in afgesloten steriliseerpotten.
meer vegetarische gerechten: