champignons
à la grecque
Voorbereiding. Snijd een paar uien op
halvemaantjes. Snijd een bakje champignons
in schijven. Hak een paar knoflookteentjes fijn.
Bereiding. Bak de champignonschijven in een
beetje olijfolie. Kruid ze met gedroogde tijm en
peper. Bak in een andere diepe kookpan de
uien in een paar eetlepels olijfolie. Voeg het
knoflook toe als ze glazig beginnen te worden
en laat nog een tweetal minuutje meebakken.
laurier
tijm
citroen
witte wijnazijn
passata
suiker
peper en zout
Ik weet niet of ze dit gerechtje in
Griekenland tot hun culinair erfgoed
rekenen, maar in Vlaanderen en België in
het algemeen, wordt dit wel als een gerecht
‘van bij ons’ beschouwd. Het wordt koud
gegeten als broodbeleg of warm als
bijgerecht.
Schep de champignons bij de uien. Giet er een
halve liter witte wijn bij en evenveel passata.
Leg 2 laurierblaadjes in de pan. Breng op
smaak met het sap van een halve citroen, een
paar eetlepels suiker, een scheut witte
wijnazijn, korianderpoeder, peper en zout.
Laat 20 minuten sudderen in de pan, zonder
deksel. Je kan ervoor kiezen om de bereiding
te binden met wat maïszetmeel opgelost in
water, maar dat hoeft niet. Laat volledig
afkoelen voor gebruik als broodbeleg of dien op
als bijgerecht bij vlees of gevogelte. Bewaren
kan, in afgesloten steriliseerpotten.
witte champignons
uien
knoflook
olijfolie
witte wijn
koriander
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad
meer vegetarische recepten: