vanillepudding
Snijd de vanillepeultjes overlangs open en
schraap er de zaadjes uit. doe die samen met
de peulen zelf, in de melk. Breng de melk aan
de kook en verminder dan de temperatuur tot
onder het kookpunt. Laat even staan om de
melk te laten aromatiseren met vanillesmaak.
Splits de eieren en meng de dooiers met de
fijne suiker en vanillesuiker tot de suikers
opgelost zijn. Voeg nu het zetmeel toe en klop
opnieuw tot alles goed vermengd is.
Neem een kopje van de hete melk en giet dat
bij het eimengsel. Roer alles goed om en giet
deze bereiding bij de rest van de melk in het
kookpotje. Hou het vuur laag.
150 g fijne suiker
50 g vanillesuiker
5 eetlepels
maïszetmeel
facultatief:
rozijntjes, hagelslag
Als er nu één culinaire jeugdherinnering is
die vrijwel iedereen heeft, dan is het toch
wel die aan de potjes vanillepudding van de
mama’s en de oma’s. Héél de woning
geurde dan naar vanille en zelfs de grootste
rakkers werden eventjes stil om van deze
delicatesse te genieten.
Er bestaan varianten op het thema. Je kan
geweekte rozijntjes door de pudding
mengen. Je kan de kommetjes afwerken
met hagelslag of een ‘petit beurreke’.
Er was (en is) ook iets wat gelijkt op deze
pudding: de zakjes Saroma, een koude
bereiding die snel klaar is en de werkende
mama’s zonder veel tijd uit de nood konden
helpen. Niet even lekker, maar toch, het
ging ook goed binnen…
Bllijf roeren zonder ophouden tot de pudding
als bij wonder begint te ontstaan. De pudding is
klaar als er bubbels uit opstijgen die aan het
oppervlak openbarsten.
Haal de pot van het vuur en giet de pudding in
individuele kommetjes. Laat ze afkoelen of eet
de pudding lauw.
1 liter volle melk
6 eieren
2 vanillepeultjes
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten van zoete bereidingen: