Kuis en snijd de prei, rapen, wortel, groene kool, witte kool,
pastinaak en knolselder grof. Ontdoe de spruitjes van de
buitenste blaadjes en kerf een kruis in de bovenkant. Snijd de
ui in halvemaantjes en bak ze goudbruin in boter. Giet beide
soorten bonen af. Schil de aardappelen en verdeel ze in vier
stukken.
Doe alle groenten behalve de aardappelen en de bonen in een
ketel en vul aan met water of groentebouillon. Voeg een
kruidentuiltje (tijm, laurier en peterselie) en een
varkensschenkel toe. Kruid met peper en zout. Laat op een
zacht vuur gedurende minimum 2 uur sudderen.
Voeg 35 minuten voor het einde van de kooktijd de
aardappelen en de bonen toe. Maar de aardappelen zijn
facultatief, het hoeft niet in een zetmeelarmere versie. De
smaak is er niet minder om, de binding verbetert lichtjes.
Bak het vlees afzonderlijk in een pan. Alle onderdelen van het
varken zijn OK: gekookte poten, spek, worsten, ribbetjes,
koteletjes, spiering, casselerrib. Oren en staart kunnen ook,
maar ik gebruik ze niet in deze versie.
hutsepot
ingrediënten - info
prei
rapen
wortelen
groene kool
witte kool
knolselder
pastinaak
spruiten
uien
groene en witte bonen
(uit een bokaal)
vastkokende aardappelen
tijm
laurier
peterselie
varkensschenkel
peper & zout
spek
varkensworsten
varkenspoten
vleesribbetjes
casselerrib
koteletjes
spiering
mosterd
Voor de smaak kunnen de oren, poten en staart ook gewoon
meekoken met de groenten.
Serveer het vlees op een afzonderlijke schotel naast een
diepe kom hutsepotgroenten. Naar smaak kan men het vlees
en de groenten mengen, alles even samen opwarmen en als
één geheel opdienen.
Op het bord afwerken met een flinke schep mosterd.
Er zijn in dit gerecht eigenlijk maar twee basisregels:
1 - er moeten kolen en vooral spruitjes zitten in de selectie van
groenten;
2 - alle varkensvlees is goed, maar gebruik geen rund of kalf.
De smaak wordt nog beter, indien je de hutsepot een nachtje
laat staan in de koeling.