Meng 2/3 zuiver rundergehakt en evenveel kalfsgehakt. Kruid
met peper, zout en voeg gedroogde tijm, gedroogde peterselie,
uienpoeder en knoflookpasta toe. Meng verder met een paar
eetlepels paneermeel en een losgeklopt ei. Doe er tenslotte de
uitgelekte inhoud bij van een bokaal erwtjes met worteltjes.
Maar snijd de worteltjes vooraf in kleinere stukjes.
Neem het overige derde van het rundergehakt en spreid het uit
op een blad bakpapier. Het is de bedoeling dat je een brede en
voldoende lange vleeslaag hebt. Leg daarop in het midden de
mengeling van vlees en groenten en geef het de vorm van het
broodje. Plooi het bakpapier met het rundergehakt erover en
druk goed aan. Je hebt nu een broodje met binnenin de vulling
en daarrond het zuiver rundergehakt.
fricandon met groenten
ingrediënten - info
rundergehakt
kalfsgehakt
peper en zout
gedroogde tijm
gedroogde peterselie
uienpoeder
knoflookpasta
paneermeel
ei
bokaal erwtjes en worteltjes
Zonder deze buitenste laag van zuiver vlees is het risico groot
dat de groenten die aan de oppervlakte liggen van de
mengeling, verbranden tijdens het bakken.
Leg het broodje in een diepe ovenschotel en zet die,
afhankelijk van het gewicht, 30 minuten in een voorverwarmde
oven op 185°C. Dek de ovenschotel af en laat die nog 20
minuten op dezelfde temperatuur bakken. Controleer dan de
garing met een spiesje. Komt er zuiver bloedloos vocht uit,
dan is het OK. Het broodje op foto, van ongeveer 1 Kg, had
bijna een uur nodig. Haal de schotel uit de oven. Laat het
broodje nog een kwartiertje rusten voor het opdienen.
Op foto: presentatie met gebakken aardappeltjes en een
vleessaus. De groenten zitten al in het broodje en dus moet je
er niet écht nog andere bij opdienen.