gehaktballetjes
met stroganoffsaus
vodka
rode paprika
knoflook
tomatenpuree
paprikapoeder
champignons
olijfolie
augurkjes
lente-ui
zure room
ingrediënten - info
gemengd gehakt
oud brood
melk
uien
eieren
peterselie
peper en zout
boter
runderbouillon
De bouletten. Week het broodkruim in een
beetje melk. Stoof fijngesneden ui in wat boter
tot licht gekleurd en laat afkoelen. Meng een
kilootje gemengd gehakt met uitgelekt
broodkruim, de gestoofde ui, een tweetal
losgeklopte eieren, gehakte peterselie, peper
en zout. Maak er nu ballen van, met een
gewicht van ongeveer 100 gr per stuk.
Bak de bouletten rondom bruin in een pan met
boter. Zet ze warm weg. Ze hoeven nog niet
volledig doorbakken te zijn. Leg ze in een
kookpot, samen met een bodempje
runderbouillon en een half glas vodka. Laat
ze afgedekt een half uurtje sudderen en
controleer de garing. Haal de ballen uit het
kookvocht en hou ze op temperatuur. Zeef het
kookvocht en zet het even langs de kant.
Stroganoffsaus. Snijd een paar gele uien in
halvemaantjes. Schil een rode paprika met een
dunschiller. Snijd een paar tentjes gepeld
knoflook op dunne schijfjes. Fruit deze
ingrediënten samen in een pan met een klontje
bruisende boter. Meng met een klein potje
tomatenpuree, het bewaarde kookvocht en een
half litertje runderbouillon. Kruid met zacht
paprikapoeder, peper en zout. Laat onafgedekt
een kwartiertje tot een half uurtje sudderen. Je
kan de saus binden met wat zetmeel opgelost
in water, maar het hoeft niet.
Snijd ondertussen een bakje champignons in
partjes en bak deze goudbruin in een pan met
een beetje olijfolie. Snijd een paar augurkjes op
schijfjes. Voeg de gebakken champignons toe
aan de saus en meng goed. Meng er daarna de
gesneden augurkjes doorheen. Giet tot slot een
glas vodka in de saus, meng en leg er de
gehaktballen bij en laat de alcohol verdampen.
Op het bord. Leg een paar bouletten op een
bord, schep er de saus overheen en werk af
met gesneden lente-uitjes. Serveer met een
flinke eetlepel zure room. Hierbij past brood,
gekookte rijst of korte pasta. Maar ‘feel free’
voor een ander soort bijgerecht of helemaal
niets.