Kerstpaté
Weeg het everzwijnstoofvlees, de varkenslever,
het gerookt spek en de uien af in een
verhouding van 6 / 2 / 1 / 1. Maal deze
ingrediënten zeer fijn in de vleesmolen of in
een cutter.
Hak de gedroogde veenbessen met de
gedroogde abrikozen. Zet een paar sneden
gemalen broodkruim te week met een flesje
kerstbier. Voeg de mix toe van veenbessen en
abrikozen. Laat een kwartiertje marineren.
Mix de jeneverbessen en kruidnagelstokjes tot
poeder in een koffiemolentje.
Meng nu alle bereidingen en kruid verder af
met peper, zout, tijm, gedroogde peterselie,
knoflookpoeder, groene peperbolletjes en een
paar eetlepels bruine suiker.
Bestuif een diepe terrine met olijfolie en bedek
de binnenkant dakpansgewijze met reepjes
ontbijtspek. Laat voldoende over de rand
hangen om dicht te plooien. leg onderin de
terrine op het ontbijtspek een paar blaadjes
laurier.
ingrediënten - info
everzwijnstoofvlees
varkenslever
gerookt spek
uien
gedroogde
veenbessen
gedroogde abrikozen
broodkruim
kerstbier
jeneverbessen
Vul de terrine met de vleesmassa en plooi het
ontbijtspek erover. Sluit met een vel
aluminiumfolie en tenslotte het deksel van de
terrine.
Zet de terrine één uur en drie kwartier au bain
marie in een voorverwarmde oven op 200°C.
Verwijder het vel aluminiumfolie. Zet de terrine
nog een kwartiertje terug in de oven op hete
lucht.
Neem de terrine uit de oven en bedek ze
opnieuw met folie. Zet er een zwaar gewicht
op, bijvoorbeeld een oud strijkijzer en laat
minstens één nacht staan op een koele plaats.
De kerstpaté is dan klaar voor gebruik, maar
mag gerust nog een paar dagen blijven staan in
de koelkast voor het aansnijden. Ik heb deze
paté gemaakt in de week voor Kerstdag en
vacuüm bewaard in de frigo. Serveer met een
chutney of confit naar keuze.
Uiteraard is deze paté ook geschikt op andere
momenten van de herfst en winter. Bedenk er
dan een andere naam voor.
.
kruidnagel
peper & zout
tijm
gedroogde peterselie
knoflookpoeder
groene peperbolletjes
bruine suiker
olijfolie
ontbijtspek
laurier
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.