Kerstpaté
ingrediënten - info
everzwijnstoofvlees
varkenslever
gerookt spek
uien
gedroogde veenbessen
gedroogde abrikozen
broodkruim
kerstbier
jeneverbessen
Weeg het everzwijnstoofvlees, de varkenslever, het gerookt
spek en de uien af in een verhouding van 6 / 2 / 1 / 1. Maal
deze ingrediënten zeer fijn in de vleesmolen of in een cutter.
Hak de gedroogde veenbessen met de gedroogde abrikozen.
Zet een paar sneden gemalen broodkruim te week met een
flesje kerstbier. Voeg de mix toe van veenbessen en
abrikozen. Laat een kwartiertje marineren.
Mix de jeneverbessen en kruidnagelstokjes tot poeder in een
koffiemolentje.
Meng nu alle bereidingen en kruid verder af met peper, zout,
tijm, gedroogde peterselie, knoflookpoeder, groene
peperbolletjes en een paar eetlepels bruine suiker.
Bestuif een diepe terrine met olijfolie en bedek de binnenkant
dakpansgewijze met reepjes ontbijtspek. Laat voldoende over
de rand hangen om dicht te plooien. leg onderin de terrine op
het ontbijtspek een paar blaadjes laurier.
kruidnagel
peper & zout
tijm
gedroogde peterselie
knoflookpoeder
groene peperbolletjes
bruine suiker
olijfolie
ontbijtspek
laurier
Vul de terrine met de vleesmassa en plooi het ontbijtspek
erover. Sluit met een vel aluminiumfolie en tenslotte het deksel
van de terrine.
Zet de terrine één uur en drie kwartier au bain marie in een
voorverwarmde oven op 200°C. Verwijder het vel
aluminiumfolie. Zet de terrine nog een kwartiertje terug in de
oven op hete lucht.
Neem de terrine uit de oven en bedek ze opnieuw met folie.
Zet er een zwaar gewicht op, bijvoorbeeld een oud strijkijzer
en laat minstens één nacht staan op een koele plaats.
De kerstpaté is dan klaar voor gebruik, maar mag gerust nog
een paar dagen blijven staan in de koelkast voor het
aansnijden. Ik heb deze paté gemaakt in de week voor
Kerstdag en vacuüm bewaard in de frigo. Serveer met een
chutney of confit naar keuze.
Uiteraard is deze paté ook geschikt op andere momenten van
de herfst en winter. Bedenk er dan een andere naam voor.
.