banana split
room
amandelschaafsel
ananas
ananaslikeur
of Licor 43
boter
Koop klaargemaakt vanilleroomijs, of maak het zelf met dit
recept. Diepvries het vruchtvlees van een verse ananas. Klop
de room op tot een stijve slagroom.
Smelt de chocolade au-bain-marie met een flinke scheut room
tot een gladde saus. Rooster een portie amandelschaafsel in
een droge hete pan tot de nootjes beginnen te kleuren.
Haal de schil van één banaan per tafelgenoot. Halveer de
vrucht voorzichtig in de lengte. Vermijd overrijpe exemplaren
of kies voor bakbananen. Verhit een pan en leg er een flinke
klont boter in. Laat smelten en roer om met een paar eetlepels
bruine suiker. Leg er de bananen in op het snijvlak. Laat ze
een paar minuutjes bakken, tot de suikers beginnen te
karamelliseren.
ingrediënten - info
roomijs
bananen
of bakbananen
bruine suiker
pure chocolade
Haal de stukken ananas uit de diepvries en mix ze in een
vooraf goed gekoelde pot van de blender met een glas
ananaslikeur, of in vervanging evenveel Licor 43. Het resultaat
is een licht gealcoholiseerd sorbet.
Kies indien voorhanden voor langwerpige ijsschalen. Leg er
de gebakken banaanhelften in. Schep daartussen het
ananassorbet. Schep bovenop 2 à 3 bolletjes vanille-ijs.
Overgiet met warme chocoladesaus. Verdeel er het
geroosterde amandelschaafsel over. Schep of spuit slagroom
uit een spuitzak in de lengte over de schalen.
Dit is een eenvoudige ‘Belgische’ versie van de
Amerikaanse klassieker. Die bevat over het algemeen ook
nog chocolade-ijs, aardbeienijs en aardbeiencoulis.
Frivoliteitjes zoals marachinokersen en gekleurde suiker-
bolletjes, naast andere versiering voor een opvallende
presentatie zijn daar naar het schijnt, ook gebruikelijk.