aloo gobi
met bataten
De groenten. Verdeel een halve bloemkool in
roosjes. Snijd een paar geschilde zoete
aardappelen in blokjes. Verwarm de oven voor
op 185°C. Meng de groenten in een schaal met
wokolie, zodat ze rondom ingevet zijn. Leg ze
in een ovenschotel en zet ze 40 minuten in de
oven op de heteluchtstand. Prik erin om de
garing te controleren. Ze moeten gaar, maar
niet overgegaard zijn.
Garam masala. Maak je eigen specifieke
kruidenmix. Neem gelijke hoeveelheden
komijnzaad, fenegriekzaadjes, mosterdzaadjes,
zwarte peperbolletjes, kruidnagel. Rooster deze
specerijen een paar minuten in een droge pan,
zonder ze te verbranden. Schep de mix in een
koffiemolentje en maal deze tot poeder.
Voeg kardemompoeder, korianderpoeder,
kaneelpoeder, foelie, en chilivlokjes toe. Met je
ervaring als amateurkok kan je de onderlinge
verhouding van de kruiden bijsturen naar een
persoonlijke portionering. Het is vooral
belangrijk om deze kruidenmix slechts
mondjesmaat toe te voegen aan de saus om
een evenwichtige smaak te verzekeren.
De saus. Pel een paar kleine rode uien. Pel
een halve bol knoflook. Schil een paar
kurkumaworteltjes. Schil een stukje verse
gember. Hak dit alles samen fijn in de blender.
Roerbak deze bereiding in wat wokolie. Voeg er
een fles passata aan toe en laat verder
sudderen. Breng op smaak met een eetlepel
kruidenmix, proef en voeg meer ervan toe
indien gewenst.
Voeg dan de gebakken bloemkool en zoete
aardappel toe. Roer het geheel goed door.
Houd de bereiding op serveertemperatuur.
mosterdzaadjes
fenegriekzaad
komijnzaad
korianderpoeder
kardemompoeder
kaneelpoeder
foelie
chilivlokken
wokolie
tomaten
Griekse yoghurt
amandel-
bloemkoolrijst
De afwerking. Ontvel een paar tomaten, haal
ze leeg en verdeel het vruchtvlees in blokjes.
Trek de verse koriander in plukjes. Schep met
een spaan de borden vol. Werk af met
tomatenblokjes en korianderplukjes. Serveer
met gebakken amandel-bloemkoolrijst en
Griekse yoghurt.
Dit is een vegetarische curry met bloemkool
en aardappelen, van oorsprong uit het
Noorden van India. Alleen, in dit recept
werden de gewone aardappelen vervangen
door bataten ofwel zoete aardappelen. En
zoals bij vele van deze gerechten, varieert
de kruidenmix enorm. Zorg er wel voor dat
er fenegriek in zit, want dat zorgt toch voor
een deel voor de specifieke smaak. Ik had
het geluk om verse kurkuma te vinden in het
winkelrek. Vervang dit door het poeder
indien nodig. Je serveert hierbij rijst of
naanbrood, maar om het min of meer
koolhydraatarm te houden, heb ik gekozen
voor gebakken amandel-bloemkoolrijst.
bloemkool
zoete aardappelen
(bataten)
knoflook
rode uien
verse gember
verse kurkuma
passata
peperbolletjes
kruidnagel
verse koriander
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer vegetarische recepten: