nougatine
200 gr blanke
hazelnoten
50 ml water
150 gr suiker
Rooster de ongepelde hazelnootjes in een
droge hete braadpan. Schud ze regelmatig
door elkaar. Als de velletjes beginnen te roken,
kan je de pan van het vuur halen. Laat de
nootjes eventjes afkoelen tot je ze in je hand
kan houden zonder je vingers te verbranden.
Neem nu een handvol nootjes en wrijf ze met
beide handen krachtig tegen elkaar, zodat de
velletjes eraf vallen. Doe dit ook met de rest
van de nootjes.
Doe de suiker en het water in een
steelpannetje en roer goed om. De suiker moet
volledig onder water staan. Zet het vuur op
middelhoog en blijf verder van de pan af. Het
zal even duren, maar na een tiental minuutjes
wordt de bereiding lichtbruin gekaramelliseerd.
Laat het proces niet te ver gaan, want dan krijg
je een verbrande koek op de bodem van je
pan.
Schep er af het vuur de nootjes bij, meng goed
en stort ze onmiddellijk op een vel bakpapier of
een siliconenmatje. Laat volledig afkoelen.
Voor het gebruik: breek stukken af van de
klomp noten en maal die in de keukenrobot tot
een fijne nougatine. Die schep je bijvoorbeeld
op een bresiliennetaartje als toplaag.
Nougatine is een harde vorm van nougat. In
de witte, zachte soort wordt eiwit en honing
verwerkt. De bruine is knapperig en wordt
gemaakt zonder eiwitten.
Nougatine is een specifieke bereiding van
hazelnoten en suikerkaramel. De meest
bekende toepassing is deze als toplaag op
een bresiliennetaart.