labskous
uit Hamburg
Voorbereiding. Kook kruimige aardappelen
gaar, laat uitdampen en stamp ze tot puree met
de aardappelstamper. Hak de rode bietjes fijn.
Doe hetzelfde met de rode uien. Snijd een paar
zoetzure augurken op blokjes. Snijd de corned
beef in dobbelsteentjes. De verhoudingen:
reken in gewicht op 1/3 aardappelen, 1/3
corned beef en 1/3 uien en rode bieten samen.
De hoeveelheden knoflook en augurkjes bepaal
je zelf en voeg je straks toe naar eigen smaak.
Bereidingswijze. Stoof de uien met het
knoflook in een diepe pan met boter. Als de
uien glazig worden, voeg dan de gehakte rode
biet en de blokjes augurk toe. Laat een paar
minuten stoven en uitdampen. Voeg dan de
aardappelpuree toe en meng alles goed. De
bereiding moet een egale roze-rode kleur
hebben.
witte balsamico-azijn
grote zoetzure
augurken
eieren
zure haringen
boter
kervel
tomaten
zout, peper
Labskaus is een traditioneel
zeemansgerecht. Meestal betekent dit dat er
visoverschot of - afval in verwerkt wordt.
Niet dus in deze Noord-Europese klassieker.
Gezouten vlees is er het hoofdbestanddeel
van. Logisch, want dat bewaarde prima op
de schepen. ‘Lobscouse’ is al in het begin
van de 18e eeuw bekend in Groot-Brittannië
en meer bepaald in de streek rond
Liverpool. De Scandinavische landen
hebben er elk een eigen versie van, gaande
van een soep tot een stamppot.
Dit streekgerecht uit Hamburg in Duitsland,
is zeer typisch, omdat er corned beef in
verwerkt wordt. Dat is een Amerikaans
importproduct van na de 2e Wereldoorlog.
Het is er ondertussen geëvolueerd van een
noodrantsoen-gerecht tot een ingeburgerd
streekgerecht, met klasse!
Breng op smaak met peper, zout, een scheut
tomatenpuree uit een tube en witte balsamico.
Begeleiding. Snijd één grote dikke zoetzure
augurk per bord in waaiervorm. Haal het vel
van een paar tomaten door ze even onder te
dompelen in kokend water. Haal ze leeg en
snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Was
een handvol sla of zoals op foto, kervel. Snijd
een paar mini-bietjes in schijfjes. Bak een
spiegelei per bord. Laat een rolmops per bord
uitlekken.
Op het bord. Een royale schep labskous met
daarop een spiegelei. Werk af met een waaier
van augurk, bietenschijfjes, kervel of sla,
tomatenblokjes en een rolmops.
kruimige aardappelen
gekookte bietjes
rode uien
knoflook
corned beef
tomatenpuree
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
ander gerecht met corned beef :
kruimelpad:
meer recepten met vlees: