labskous uit Hamburg
witte balsamico-azijn
grote zoetzure augurken
eieren
zure haringen
boter
kervel
tomaten
zout, peper
Voorbereiding. Kook kruimige aardappelen gaar, laat
uitdampen en stamp ze tot puree met de aardappelstamper.
Hak de rode bietjes fijn. Doe hetzelfde met de rode uien. Snijd
een paar zoetzure augurken op blokjes. Snijd de corned beef
in dobbelsteentjes. De verhoudingen: reken in gewicht op 1/3
aardappelen, 1/3 corned beef en 1/3 uien en rode bieten
samen. De hoeveelheden knoflook en augurkjes bepaal je zelf
en voeg je straks toe naar eigen smaak.
Bereidingswijze. Stoof de uien met het knoflook in een diepe
pan met boter. Als de uien glazig worden, voeg dan de
gehakte rode biet en de blokjes augurk toe. Laat een paar
minuten stoven en uitdampen. Voeg dan de aardappelpuree
toe en meng alles goed. De bereiding moet een egale roze-
rode kleur hebben.
ingrediënten - info
kruimige aardappelen
gekookte bietjes
rode uien
knoflook
corned beef
tomatenpuree
Labskaus is een traditioneel zeemansgerecht. Meestal
betekent dit dat er visoverschot of - afval in verwerkt
wordt. Niet dus in deze Noord-Europese klassieker.
Gezouten vlees is er het hoofdbestanddeel van. Logisch,
want dat bewaarde prima op de schepen. ‘Lobscouse’ is al
in het begin van de 18e eeuw bekend in Groot-Brittannië
en meer bepaald in de streek rond Liverpool. De
Scandinavische landen hebben er elk een eigen versie
van, gaande van een soep tot een stamppot.
Dit streekgerecht uit Hamburg in Duitsland, is zeer
typisch, omdat er corned beef in verwerkt wordt. Dat is
een Amerikaans importproduct van na de 2e
Wereldoorlog. Het is er ondertussen geëvolueerd van een
noodrantsoen-gerecht tot een ingeburgerd streekgerecht,
met klasse!
Breng op smaak met peper, zout, een scheut tomatenpuree uit
een tube en witte balsamico.
Begeleiding. Snijd één grote dikke zoetzure augurk per bord
in waaiervorm. Haal het vel van een paar tomaten door ze
even onder te dompelen in kokend water. Haal ze leeg en snijd
het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Was een handvol sla of
zoals op foto, kervel. Snijd een paar mini-bietjes in schijfjes.
Bak een spiegelei per bord. Laat een rolmops per bord
uitlekken.
Op het bord. Een royale schep labskous met daarop een
spiegelei. Werk af met een waaier van augurk, bietenschijfjes,
kervel of sla, tomatenblokjes en een rolmops.