ficelles picardes
De pannenkoeken. Meng 2 losgeklopte eieren
met 250 g bloem. Voeg al kloppend met een
garde een halve liter melk toe tot een glad
beslag. Breng op smaak met een snuifje zout.
Laat het beslag een half uurtje rusten. Bak
daarna de pannenkoeken in een hete
koekenpan met boter.
De vulling. Hak een bakje champignons grof in
een blender. Fruit een gesnipperd sjalotje in
boter en voeg de gehakte champignons toe.
Kruid met peper en zout. Roerbak verder op
matig vuur tot het vocht volledig verdampt is.
Meng met een handvol Gruyère, een paar
eetlepels mascarpone en een scheutje witte
balsamico.
De afwerking. Leg een plakje ham op een
pannenkoek. Schep er een paar eetlepels
vulling op. Rol de pannenkoeken voorzichtig op
zonder te veel aan te drukken, zodat de vulling
er niet uitloopt.
Schik ze naast mekaar in een ovenschotel.
Bedek met een paar eetlepels mascarpone en
wat geraspte gruyère.
Zet de ovenschotel 15 minuten in een
voorverwarmde oven op 185°C tot de kaas
kleurt.
boter
sjalotje
gruyère
peper en zout
mascarpone
plakjes gekookte
ham
De creatie van deze bekende ‘ficelles’
dateert uit de jaren vijftig van vorige eeuw.
De bedenker is Marcel Lefèvre, een kok uit
Amiens in Picardië. Het gerecht is nauw
verwant aan de Belgische crêpes
ardennaises. Het verschil zit in de vulling,
die bij ons gemaakt wordt op basis van een
bechamelsaus, met toevoeging van blokjes
ham een gesneden champignons. Voor het
overige is de bereiding vrijwel identiek.
eieren
melk
(volkoren)
patisseriebloem
witte champignons
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad: