punjena pljeskavica

punjena pljeskavica

Vulling: rode ui knoflook spekjes feta augurkjes champignons rode paprika Andere: shopska salade ovenbroodjes zure room
De pljeskavica Meng beide soorten vlees in een kom en kruid met zacht paprikapoeder, peper en zout. Voeg toe: een ei en een paar lepels paneermeel. Kneed met de hand tot alle ingrediënten mooi vermengd zijn. Maak er een grote vleesbal van. Wikkel die in folie en laat een paar uur rusten in de koelkast. Haal dan de bal uit de folie en verdeel hem in porties van 250 tot 300 g per persoon. Leg deze porties één voor één op een blad bakpapier. Dek af met folie en maak met behulp van een deegrol, dunne platte schijven van maximaal 1 cm dik, met een diameter van een 25 cm. De vulling Snijd rode ui in blokjes. Pers een paar gepelde knoflookteentjes. Schil een rode paprika, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak een paar witte champignons in fijne stukjes. Meng deze ingrediënten met verbrokkelde fetakaas, spekjes en fijngesneden augurk. Schep de vulling op de helft van de vleesschijf. Plooi toe met behulp van het bakpapier. Sluit de randen door het vlees dicht te knijpen langs de rand. Afwerking Je kan de pljeskavica op een plancha of barbecue grillen. Reken op 8 minuten aan elke kant. Vermijd extreme hitte. De vulling heeft tijd nodig om te garen, zonder dat de buitenkant van het vlees aangebrand is. Leg de schijven eventueel op het einde van de gaartijd even op het grillrooster boven directe hitte om een mooi grillpatroon te creëren. In dit recept werden de burgers 45 minuten in een oven gezet, op 185°C. Op het bord Een gevulde pljeskavica vraagt weinig begeleiding. De vulling en de hoeveelheid vlees maakt dat dit gerecht al zwaar genoeg is voor een normale eter. Een shopska salade (of Griekse salade), wat zure room en een stuk geroosterd ovenbroodje volstaan.
Pljeskavica is van origine een Servische hamburger die ook zeer populair is in de rest van de Balkan. Het verschil met een ‘gewone’ hamburger is, dat de Servische versie een grote platte schijf is, met gemengde vleessoorten. De standaard is ongeveer 250 tot 300 gram vlees per persoon. Je hebt verschillende varianten. In een gurmanska pljeskavica wordt het vlees vermengd met ingrediënten zoals kaas en ui. In de gevulde versie (пуњена пљескавица), zoals in dit recept, worden daar nog andere ingrediënten aan toegevoegd. De punjena pljeskavica wordt begeleid van kajmak en lepinjabrood. Beiden zijn bij ons moeilijk te vinden en worden hier vervangen door zure room en platte ovenbroodjes. Voilà, met het verhaaltje alleen al kun je je gasten helemaal omver blazen… En wacht tot ze het proeven!
De burger: 70% kalfsgehakt 30% lamsgehakt paneermeel ei peper en zout zacht paprikapoeder
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

punjena pljeskavica

De pljeskavica Meng beide soorten vlees in een kom en kruid met zacht paprikapoeder, peper en zout. Voeg toe: een ei en een paar lepels paneermeel. Kneed met de hand tot alle ingrediënten mooi vermengd zijn. Maak er een grote vleesbal van. Wikkel die in folie en laat een paar uur rusten in de koelkast. Haal dan de bal uit de folie en verdeel hem in porties van 250 tot 300 g per persoon. Leg deze porties één voor één op een blad bakpapier. Dek af met folie en maak met behulp van een deegrol, dunne platte schijven van maximaal 1 cm dik, met een diameter van een 25 cm. De vulling Snijd rode ui in blokjes. Pers een paar gepelde knoflookteentjes. Schil een rode paprika, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak een paar witte champignons in fijne stukjes. Meng deze ingrediënten met verbrokkelde fetakaas, spekjes en fijn gesneden augurk. Schep de vulling op de helft van de vleesschijf. Plooi toe met behulp van het bakpapier. Sluit de randen door het vlees dicht te knijpen langs de rand.
Pljeskavica is van origine een Servische hamburger die ook zeer populair is in de rest van de Balkan. Het verschil met een ‘gewone’ hamburger is, dat de Servische versie een grote platte schijf is, met gemengde vleessoorten. De standaard is ongeveer 250 tot 300 gram vlees per persoon. Je hebt verschillende varianten. In een gurmanska pljeskavica wordt het vlees vermengd met ingrediënten zoals kaas en ui. In de gevulde versie (пуњена пљескавица), zoals in dit recept, worden daar nog andere ingrediënten aan toegevoegd. De punjena pljeskavica wordt begeleid van kajmak en lepinjabrood. Beiden zijn bij ons moeilijk te vinden en worden hier vervangen door zure room en platte ovenbroodjes. Voilà, met het verhaaltje alleen al kun je je gasten helemaal omver blazen… En wacht tot ze het proeven!
Afwerking Je kan de pljeskavica op een plancha of barbecue grillen. Reken op 8 minuten aan elke kant. Vermijd extreme hitte. De vulling heeft tijd nodig om te garen, zonder dat de buitenkant van het vlees aangebrand is. Leg de schijven eventueel op het einde van de gaartijd even op het grillrooster boven directe hitte om een mooi grillpatroon te creëren. In dit recept werden de burgers 45 minuten in een oven gezet, op 185°C. Op het bord Een gevulde pljeskavica vraagt weinig begeleiding. De vulling en de hoeveelheid vlees maakt dat dit gerecht al zwaar genoeg is voor een normale eter. Een shopska salade (of Griekse salade), wat zure room en een stuk geroosterd ovenbroodje volstaan.
Vulling: rode ui knoflook spekjes feta augurkjes champignons rode paprika Andere: shopska salade ovenbroodjes zure room
De burger: 70% kalfsgehakt 30% lamsgehakt paneermeel ei peper en zout zacht paprikapoeder
INGREDIËNTEN
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: print recept print print print recept recept 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 paprika's knoflook (verse)  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 rode uien
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
de              passie Creatief Koken kookvurige