shakshouka met een zachtgekookt ei
tomatenpuree
halfgedroogde tomaatjes
tijm
oregano
rozemarijn
komijn
kurkuma
paprikapoeder
koriander
saffraan
peper en zout
olijfolie
Het begint al met de schrijfwijze: şakşuka, shakshuka,
shakshouka of chakchuka…
Het gerecht is alomtegenwoordig in de Arabische keuken,
van Tunesië tot Israël. Er bestaan talloze varianten van,
maar meestal wordt het wel als een vleesloos gerechtje
opgediend. Dieper graafwerk op het internet leert, dat het
in oorsprong een stoofpotje was met wat groenten en
rundergehakt of lever. Later werden er de tomaten en
paprika’s aan toegevoegd en verdween het vlees.
Giet nu voorzichtig op elk gestold eiwit een eidooier. Zet de
schotel terug in de oven, maximaal voor 5 minuutjes, zodat de
dooier zachtgekookt blijft.
Afwerking. Schep de borden vol, met telkens een
zachtgekookt eitje in het midden. Werk af met plukjes
peterselie. Serveer met Turks brood.
Voorbereiding. Snijd een paar uien op ringen. Snijd de
aubergine en courgette in dikke schijven en verdeel die dan in
vier partjes. Schil de paprika’s met een dunschiller, verwijder
de zaadjes en snijd ze op reepjes. Verwijder de zaadjes uit
een Spaans pepertje. Snijd het op ringetjes. Snijd een vijftal
knoflookteentjes in zeer fijne schijfjes. Halveer de
kerstomaatjes. Scheid het wit van de eidooiers van de eieren.
Laat een bokaal kekererwten uitlekken. Leg plukjes peterselie
klaar. Was de takjes oregano, tijm en rozemarijn.
Bereiding. Neem een diepe pan en bak daarin de uien samen
met de paprika’s in een beetje olijfolie. Doe er daarna het
knoflook bij en ook de aubergine, courgette en het Spaans
pepertje. Roerbak tot de groenten bijna gaar zijn.
Giet een blik tomatenblokjes, evenveel water en een potje
tomatenconcentraat in de pan. Leg er de takjes oregano, tijm
en rozemarijn bij. Roer goed om en kruid met komijn,
paprikapoeder, koriander, saffraan en kurkuma voor het
kleureffect. Breng verder op smaak met peper en zout.
In de oven. Schep de inhoud van de kookpan in een
gietijzeren ovenschotel. Leg bovenop de kerstomaatjes en
zongedroogde tomaatjes. Zet de schotel 10 minuutjes in een
voorverwarmde oven op 185°C. Haal de schotel er even uit en
maak evenveel putjes in de bereiding als je eieren wil
toevoegen. Giet in elk putje een eiwit. Zet de schotel terug in
de oven en de timer op 15 minuten.
ingrediënten - info
uien
aubergines
paprika’s
tomatenblokjes
kerstomaatjes
kekererwten
knoflook
courgette
Spaans pepertje
peterselie
eieren
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer vegetarische gerechten: