shakshouka
met een
zachtgekookt ei
Het begint al met de schrijfwijze: şakşuka,
shakshuka, shakshouka of chakchuka…
Het gerecht is alomtegenwoordig in de
Arabische keuken, van Tunesië tot Israël. Er
bestaan talloze varianten van, maar meestal
wordt het wel als een vleesloos gerechtje
opgediend. Dieper graafwerk op het internet
leert, dat het in oorsprong een stoofpotje
was met wat groenten en rundergehakt of
lever. Later werden er de tomaten en
paprika’s aan toegevoegd en verdween het
vlees.
Voorbereiding. Snijd een paar uien op ringen.
Snijd de aubergine en courgette in dikke
schijven en verdeel die dan in vier partjes. Schil
de paprika’s met een dunschiller, verwijder de
zaadjes en snijd ze op reepjes. Verwijder de
zaadjes uit een Spaans pepertje. Snijd het op
ringetjes. Snijd een vijftal knoflookteentjes in
zeer fijne schijfjes. Halveer de kerstomaatjes.
Scheid het wit van de eidooiers van de eieren.
Laat een bokaal kekererwten uitlekken. Leg
plukjes peterselie klaar. Was de takjes oregano,
tijm en rozemarijn.
Bereiding. Neem een diepe pan en bak daarin
de uien samen met de paprika’s in een beetje
olijfolie. Doe er daarna het knoflook bij en ook
de aubergine, courgette en het Spaans
pepertje. Roerbak tot de groenten bijna gaar
zijn.
Giet een blik tomatenblokjes, evenveel water
en een potje tomatenconcentraat in de pan.
Leg er de takjes oregano, tijm en rozemarijn bij.
Roer goed om en kruid met komijn,
paprikapoeder, koriander, saffraan en kurkuma
voor het kleureffect. Breng verder op smaak
met peper en zout.
In de oven. Schep de inhoud van de kookpan
in een gietijzeren ovenschotel. Leg bovenop de
kerstomaatjes en zongedroogde tomaatjes. Zet
de schotel 10 minuutjes in een voorverwarmde
oven op 185°C. Haal de schotel er even uit en
maak evenveel putjes in de bereiding als je
eieren wil toevoegen. Giet in elk putje een eiwit.
Zet de schotel terug in de oven en de timer op
15 minuten.
tomatenpuree
halfgedroogde
tomaatjes
tijm
oregano
rozemarijn
komijn
kurkuma
paprikapoeder
koriander
saffraan
peper en zout
olijfolie
Giet nu voorzichtig op elk gestold eiwit een
eidooier. Zet de schotel terug in de oven,
maximaal voor 5 minuutjes, zodat de dooier
zachtgekookt blijft.
Afwerking. Schep de borden vol, met telkens
een zachtgekookt eitje in het midden. Werk af
met plukjes peterselie. Serveer met Turks
brood.
uien
aubergines
paprika’s
tomatenblokjes
kerstomaatjes
kekererwten
knoflook
courgette
Spaans pepertje
peterselie
eieren
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
soortgelijk gerecht:
kruimelpad:
meer vegetarische recepten: