huevos
alla flamenca
Dit ovenschoteltje is van oorsprong uit
Andalusië in Zuid-Spanje. De naam
betekent zoveel als ‘zigeuner-eieren’, al zou
je vermoeden dat het iets te maken heeft
met ‘flamenco’, wat ‘Vlaams’ betekent in het
Spaans. Dit gerecht is in feite een afgeleide
van de shakshouka (شكشوكة) uit de
Arabische keuken. De Moorse overheersing
van het Zuiden, van de 8e tot de 15e eeuw,
heeft tot vandaag een zeer sterke invloed
op de Zuid-Spaanse eetcultuur. Daarvan is
dit eiergerecht het levende bewijs.
Voorbereiding. Schil de paprika’s en snijd ze
in reepjes. Pel en hak de uien en ook een paar
knoflookteentjes. Snijd de chorizoworst in
plakjes. Snijd de Spaanse ham op blokjes.
Scheid het eiwit van het eigeel, bewaar apart in
individuele potjes en reken op één ei per
persoon.
Kook de aardappeltjes halfgaar. Snijd ze in
grote dobbelstenen en bak ze rondom krokant
in olijfolie. Kruid met zout en zet ze warm weg.
Bak de schijfjes chorizo kort in dezelfde pan.
Verhit en paar eetlepels olijfolie. Schep ze bij
voorkeur uit het potje met gedroogde tomaten
op olie. Fruit de ui op laag vuur tot glazig. Doe
er de paprikareepjes en de gehakte
knoflookteentjes bij.
Meng met de erwtjes, een handvol gedroogde
tomaatjes, een paar kerstomaatjes en de op
blokjes gesneden serranoham. Giet er een
bokaaltje passata bij. Kruid met paprikapoeder,
peper en zout. Meng goed, controleer en
corrigeer de kruiding en laat sudderen tot het
vocht grotendeels verdampt is.
Verwarm de oven voor op 185 °C en op hete
lucht. Neem evenveel terracotta schalen als je
tafelgenoten hebt.
Schik er langs de rand een portie gebakken
aardappeltjes in. Vul de bodem verder met de
groentebereiding. Steek er een paar schijfjes
chorizo in. Maak in het midden van elke schaal
een kuiltje en giet er een eiwit in.
Zet de schaaltjes in de oven. Open de oven
wanneer het eiwit gestold is. Giet voorzichtig
een eidooier op het eiwit in elk pannetje en sluit
de oven weer. Reken nu op een minuutje of 4
tot 5 voor een zachtgekookt resultaat. Werk af
met plukjes peterselie.
Dien onmiddellijk op met gesneden of getoaste
schijfjes stokbrood.
serranoham
zachte chorizoworst
olijfolie
paprikapoeder
doperwtjes uit een
bokaal
peper en zout
eieren
peterselie
rode paprika
gedroogde tomaatjes
op olie
kerstomaatjes
passata
uien
knoflook
aardappeltjes
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
soortgelijk gerecht:
kruimelpad: