huevos alla flamenca
Dit ovenschoteltje is van oorsprong uit Andalusië in Zuid- Spanje. De naam betekent zoveel als ‘zigeuner-eieren’, al zou je vermoeden dat het iets te maken heeft met ‘flamenco’, wat ‘Vlaams’ betekent in het Spaans. Dit gerecht is in feite een afgeleide van de shakshouka (شكشوكة) uit de Arabische keuken. De Moorse overheersing van het Zuiden, van de 8e tot de 15e eeuw, heeft tot vandaag een zeer sterke invloed op de Zuid- Spaanse eetcultuur. Daarvan is dit eiergerecht het levende bewijs.

huevos alla flamenca

serranoham zachte chorizoworst olijfolie paprikapoeder doperwtjes uit een bokaal peper en zout eieren peterselie
Voorbereiding. Schil de paprika’s en snijd ze in reepjes. Pel en hak de uien en ook een paar knoflookteentjes. Snijd de chorizoworst in plakjes. Snijd de Spaanse ham op blokjes. Scheid het eiwit van het eigeel, bewaar apart in individuele potjes en reken op één ei per persoon. Kook de aardappeltjes halfgaar. Snijd ze in grote dobbelstenen en bak ze rondom krokant in olijfolie. Kruid met zout en zet ze warm weg. Bak de schijfjes chorizo kort in dezelfde pan. Verhit en paar eetlepels olijfolie. Schep ze bij voorkeur uit het potje met gedroogde tomaten op olie. Fruit de ui op laag vuur tot glazig. Doe er de paprikareepjes en de gehakte knoflookteentjes bij. Meng met de erwtjes, een handvol gedroogde tomaatjes, een paar kerstomaatjes en de op blokjes gesneden serranoham. Giet er een bokaaltje passata bij. Kruid met paprikapoeder, peper en zout. Meng goed, controleer en corrigeer de kruiding en laat sudderen tot het vocht grotendeels verdampt is.
Verwarm de oven voor op 185 °C en op hete lucht. Neem evenveel terracotta schalen als je tafelgenoten hebt. Schik er langs de rand een portie gebakken aardappeltjes in. Vul de bodem verder met de groentebereiding. Steek er een paar schijfjes chorizo in. Maak in het midden van elke schaal een kuiltje en giet er een eiwit in. Zet de schaaltjes in de oven. Open de oven wanneer het eiwit gestold is. Giet voorzichtig een eidooier op het eiwit in elk pannetje en sluit de oven weer. Reken nu op een minuutje of 4 tot 5 voor een zachtgekookt resultaat. Werk af met plukjes peterselie. Dien onmiddellijk op met gesneden of getoaste schijfjes stokbrood.
rode paprika gedroogde tomaatjes op olie kerstomaatjes passata uien knoflook aardappeltjes
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

huevos

alla flamenca

Dit ovenschoteltje is van oorsprong uit Andalusië in Zuid-Spanje. De naam betekent zoveel als ‘zigeuner-eieren’, al zou je vermoeden dat het iets te maken heeft met ‘flamenco’, wat ‘Vlaams’ betekent in het Spaans. Dit gerecht is in feite een afgeleide van de shakshouka (شكشوكة) uit de Arabische keuken. De Moorse overheersing van het Zuiden, van de 8e tot de 15e eeuw, heeft tot vandaag een zeer sterke invloed op de Zuid-Spaanse eetcultuur. Daarvan is dit eiergerecht het levende bewijs.
Voorbereiding. Schil de paprika’s en snijd ze in reepjes. Pel en hak de uien en ook een paar knoflookteentjes. Snijd de chorizoworst in plakjes. Snijd de Spaanse ham op blokjes. Scheid het eiwit van het eigeel, bewaar apart in individuele potjes en reken op één ei per persoon. Kook de aardappeltjes halfgaar. Snijd ze in grote dobbelstenen en bak ze rondom krokant in olijfolie. Kruid met zout en zet ze warm weg. Bak de schijfjes chorizo kort in dezelfde pan. Verhit en paar eetlepels olijfolie. Schep ze bij voorkeur uit het potje met gedroogde tomaten op olie. Fruit de ui op laag vuur tot glazig. Doe er de paprikareepjes en de gehakte knoflookteentjes bij. Meng met de erwtjes, een handvol gedroogde tomaatjes, een paar kerstomaatjes en de op blokjes gesneden serranoham. Giet er een bokaaltje passata bij. Kruid met paprikapoeder, peper en zout. Meng goed, controleer en corrigeer de kruiding en laat sudderen tot het vocht grotendeels verdampt is.
Verwarm de oven voor op 185 °C en op hete lucht. Neem evenveel terracotta schalen als je tafelgenoten hebt. Schik er langs de rand een portie gebakken aardappeltjes in. Vul de bodem verder met de groentebereiding. Steek er een paar schijfjes chorizo in. Maak in het midden van elke schaal een kuiltje en giet er een eiwit in. Zet de schaaltjes in de oven. Open de oven wanneer het eiwit gestold is. Giet voorzichtig een eidooier op het eiwit in elk pannetje en sluit de oven weer. Reken nu op een minuutje of 4 tot 5 voor een zachtgekookt resultaat. Werk af met plukjes peterselie. Dien onmiddellijk op met gesneden of getoaste schijfjes stokbrood.
serranoham zachte chorizoworst olijfolie paprikapoeder doperwtjes uit een bokaal peper en zout eieren peterselie
rode paprika gedroogde tomaatjes op olie kerstomaatjes passata uien knoflook aardappeltjes
INGREDIËNTEN
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: print recept print print print recept recept 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 paprika's
soortgelijk gerecht:
kruimelpad:
de              passie Creatief Koken kookvurige