kip adobo
Kip Adobo is het nationale gerecht van de
Filippijnen. Zoals vaak het geval is met
traditionele gerechten, zijn er ook hier
verschillende variaties mogelijk. Maar de
basisingrediënten van dit gerecht komen
altijd terug en dat zijn: sojasaus, knoflook,
azijn, zwarte peper, laurier en suiker. Nog
een weetje: “Adobo” komt van het Spaanse
“adobar”, wat “marineren” betekent. Dat
gebeurt met de kip in azijn en sojasaus.
Marineer de kip een uurtje in knoflookpasta met
een scheutje azijn en veel sojasaus. Bak de kip
daarna in een pan met een bodem wokolie.
Haal de stukken kip uit de pan en bak in
dezelfde pan gesneden uien en een volledige
bol gepelde en geplette teentjes knoflook.
Voeg naar smaak sojasaus en azijn toe. Leg
een paar laurierblaadjes en een eetlepel
peperkorrels in de pan. Meng met een paar
eetlepels bruine suiker.
witte wijnazijn
laurier
bruine suiker
peperkorrels
uien
Leg de kip in de saus, sluit het deksel en laat
20 minuten sudderen. Haal dan het deksel van
de pan en laat de bereiding nog een paar
minuten uitdampen. Je kan de saus binden
indien gewenst, met wat maïszetmeel opgelost
in water.
Serveer met rijst of in vervanging,
bloemkoolrijst. Werk af met verse koriander of
gesnipperde lente-uitjes.
kippendijen
wokolie
sojasaus
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met pluimvee: