antipasti italiani
mayonaise
ansjovis uit blik
tonijn uit blik
kalkoengebraad
kappertjes
rucola
taleggio
bresaola
foccacio
parmaham
gedroogde tomaatjes
artisjokbodems
parmezaan
Bruschetta. Ontvel tomaten, verwijder de pitjes en snijd het
vruchtvlees in blokjes. Pel een paar knoflookteentjes en leg ze
een minuutje in kokend water. Knijp ze door de knoflookpers.
Meng de tomatenblokjes, geperst knoflook, wat grof zeezout
en gesnipperde basilicumblaadjes. Rooster dungesneden
stokbrood en bak de schijfjes in een hete pan met een
bodempje olijfolie.
Wrijf de gebakken broodschijfjes in met knoflookpasta, langs
één kant. Schep op die kant de tomatenmengeling.
Insalata caprese. Maak een vinaigrette van gelijke delen
olijfolie en balsamico. Snijd de tomaten en de buffelmozzarella
in schijven. Schik ze dakpansgewijs op het dienbord. Werk af
met de vinaigrette en blaadjes verse basilicum.
Tacchino tonato. Maak een tonatosaus met mayonaise,
gemixt met een paar ansjovisjes uit blik, een paar stukken
tonijn uit blik en een paar eetlepels vocht van de tonijn. Plooi
de sneetjes kalkoengebraad mooi op. Lepel er wat van de
tonatosaus op. Werk af met een lepeltje uitgelekte kappertjes
en blaadjes rucola.
Taleggio in parmaham. Snijd de kaas op staafjes. Bestuif
met balsamicospray. Rol elk staafje in een sneetje parmaham.
Bresaola met balsamicomayonaise. Meng een paar
scheppen mayonaise met een paar eetlepels rode balsamico.
Plooi de sneetjes bresaola samen tot een roosje. Druppel er
wat balsamicomayonaise op. Werk af met wat geraspte
balsamico of bij gebrek daaraan, met parmezaanschilfers.
ingrediënten - info
stokbrood
tomaten
knoflook
grof zeezout
verse basilicum
knoflookpasta
olijfolie
rode balsamico
witte balsamico
een bol balsamico
om te raspen
buffelmozzarella
Op de tweede schotel, onderaan op de foto, liggen antipasti
die weinig of geen voorbereiding vragen. je kan de
samenstelling naar eigen inzicht bepalen. Hier werd gekozen
voor foccacio, parmaham met parmezaanschilfers, olijven, half
gedroogde tomaatjes op olie, ingemaakte artisjokbodems en
een schaaltje rucola met olie en witte balsamico-azijn.
De antipasti hebben veel gemeen met de Spaanse tapas of
de Baskische pintxos. Op zijn Italiaans zijn het
aperitiefhapjes die lettelijk voor (anti) de maaltijd (pasto)
geserveerd worden. De samenstelling ervan kan je zo gek
niet bedenken, als er maar originele ingrediënten uit het
land of de streek in verwerkt worden. Hier een paar
voorbeelden. De schotel links hiernaast vraagt wel wat
keukentijd. De tweede schotel, onderaan, bestaat uit
schaaltjes met vooral kant-en-klare producten.