antipasti italiani
Bruschetta. Ontvel tomaten, verwijder de pitjes
en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel een paar
knoflookteentjes en leg ze een minuutje in
kokend water. Knijp ze door de knoflookpers.
Meng de tomatenblokjes, geperst knoflook, wat
grof zeezout en gesnipperde basilicumblaadjes.
Rooster dungesneden stokbrood en bak de
schijfjes in een hete pan met een bodempje
olijfolie.
Wrijf de gebakken broodschijfjes in met
knoflookpasta, langs één kant. Schep op die
kant de tomatenmengeling.
Insalata caprese. Maak een vinaigrette van
gelijke delen olijfolie en balsamico. Snijd de
tomaten en de buffelmozzarella in schijven.
Schik ze dakpansgewijs op het dienbord. Werk
af met de vinaigrette en blaadjes verse
basilicum.
Tacchino tonato. Maak een tonatosaus met
mayonaise, gemixt met een paar ansjovisjes uit
blik, een paar stukken tonijn uit blik en een paar
eetlepels vocht van de tonijn. Plooi de sneetjes
kalkoengebraad mooi op. Lepel er wat van de
tonatosaus op. Werk af met een lepeltje
uitgelekte kappertjes en blaadjes rucola.
Taleggio in parmaham. Snijd de kaas op
staafjes. Bestuif met balsamicospray. Rol elk
staafje in een sneetje parmaham.
Bresaola met balsamicomayonaise. Meng
een paar scheppen mayonaise met een paar
eetlepels rode balsamico. Plooi de sneetjes
bresaola samen tot een roosje. Druppel er wat
balsamicomayonaise op. Werk af met wat
geraspte balsamico of bij gebrek daaraan, met
parmezaanschilfers.
mayonaise
ansjovis uit blik
tonijn uit blik
kalkoengebraad
kappertjes
rucola
taleggio
bresaola
foccacio
parmaham
gedroogde
tomaatjes
artisjokbodems
parmezaan
De antipasti hebben veel gemeen met de
Spaanse tapas of de Baskische pintxos. Op
zijn Italiaans zijn het aperitiefhapjes die
lettelijk voor (anti) de maaltijd (pasto)
geserveerd worden. De samenstelling ervan
kan je zo gek niet bedenken, als er maar
originele ingrediënten uit het land of de
streek in verwerkt worden. Hier een paar
voorbeelden. De schotel boven vraagt wel
wat keukentijd. De tweede schotel,
onderaan, bestaat uit schaaltjes met vooral
kant-en-klare producten.
Op de tweede schotel, onderaan op de foto,
liggen antipasti die weinig of geen
voorbereiding vragen. je kan de samenstelling
naar eigen inzicht bepalen. Hier werd gekozen
voor foccacio, parmaham met
parmezaanschilfers, olijven, half gedroogde
tomaatjes op olie, ingemaakte artisjokbodems
en een schaaltje rucola met olie en witte
balsamico-azijn.
stokbrood
tomaten
knoflook
grof zeezout
verse basilicum
knoflookpasta
olijfolie
rode balsamico
witte balsamico
een bol balsamico
om te raspen
buffelmozzarella
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
soortgelijk gerecht :