harira met
parelcouscous
Wie zoals ik, niet zo met godsdiensten bezig
is, kan toch respectvol religies en hun
culturen verkennen en letterlijk: proeven.
Harira is een Marokkaanse soep die vooral
in de ramadan op tafel komt. In de meeste
recepten die op het internet circuleren
wordt Italiaanse vermicelli in de soep
verwerkt. Ik heb gekozen voor een meer
regio-eigen product, de parelcouscous.
parelcouscous
linzen
kekererwten
verse koriander
platte peterselie
lamsschouder
kippenbouillon
vloeiende bloem
peper en zout
kurkuma
kaneel
harissa
Bestuif de stukken lamsschouder met vloeiende
bloem. Bak ze rondom bruin in olijfolie. Snipper
een paar uien en plet een halve bol gepelde
knoflookteentjes. Fruit ze samen in wat olie.
Snijd een paar stengels groene selder in
schijfjes en een paar wortelen in blokjes. Rasp
een centimetertje verse gember.
Voeg de selder, fijngehakt selderijblad, wortelen
en gember toe aan het uienmengsel. Voeg het
vlees toe. Kruid met een eetlepel rode
couscouskruiden, een mespuntje kaneel een
eetlepel kurkuma en een potje saffraanpoeder.
Voeg een blik tomatenblokjes en een potje
tomatenpuree toe. Vul de ketel aan met
kippenbouillon.
Breng de soep zachtjes aan de kook en laat
een uurtje sudderen. Voeg een bokaal
uitgelekte linzen en kekererwten toe. Laat de
soep nog een kwartiertje sudderen. Controleer
of het vlees gaar is. Voeg een kommetje
parelcouscous toe en respecteer de kooktijd op
de verpakking.
Je kan er voor kiezen om de soep te binden
met wat vloeiende bloem opgelost in water.
Roer dat lepelsgewijs door de kokende soep,
tot je de gewenste dikte bekomt.
Haal het vlees uit de soep, verwijder het bot,
snijd het in kleine stukken en voeg het opnieuw
toe. Snijd verse koriander en peterselie fijn.
Bij het opdienen, bestrooi de borden royaal met
de fijngesneden kruiden. Dien op met plat
brood en een potje harissa, zodat je tafelgasten
de soep naar eigen smaak pikanter kunnen
maken.
Rode couscouskruiden koop je in een
speciaalzaak of je maakt zelf je samenstelling
van gemalen kruiden en specerijen: paprika,
komijn, cayennepeper, fenegriek, koriander,
zwarte peper, gember, venkel en knoflook.
uien
knoflook
olijfolie
groene selder
wortelen
gember
rode
couscouskruiden
tomatenblokjes uit
blik
tomatenpuree
saffraan
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer soep: