nasi goreng - gebakken rijst
ingrediënten - info mager spek beenham wokolie eieren boter kruidenzout prei wortel selder

nasi goreng - gebakken rijst

Nasi goreng is van Indonesische oorsprong en betekent in die taal ‘gebakken rijst’. Er bestaan talloze varianten van dit recept. Deze versie hier, is meer de Kantonese rijst, met doperwtjes en lente-ui. Belangrijke constante in alle varianten is, dat de gekookte rijst koud verwerkt wordt met de overige ingrediënten. Zo is het gerecht ook ontstaan: de rijst van de vorige dag werd verwerkt met restjes vlees, vis en/of groenten.
Veel hangt af van de dosering van de ingrediënten. Voeg je veel vlees en groenten toe in verhouding tot de rijst, dan hoeven er geen andere schoteltjes bij opgediend te worden, behalve misschien een sausje. Laat je de rijst overwegen, dan is het meer geschikt als begeleidend schoteltje bij, bijvoorbeeld kip of varkensvlees. In dit recept werd trouwens varkensvlees verwerkt, maar je kan dat perfect vervangen door kip of kalkoen. En ja hoor, laat het vlees en de garnaaltjes weg en je hebt een smaakvolle vegetarische schotel. Nog één detail: serveer je het als hoofdgerecht, dan worden er vaak één of een paar spiegeleitjes bij aangeboden.
Foto rechts: nasi goreng in combinatie met gebraden kip en pindasaus. Een bijzonder geslaagde match.
Chinese kool sjalot knoflook rood pepertje sojascheuten lente-ui bamboescheuten doperwtjes grijze garnaaltjes rijst sojasaus
Verwijder het vet van het mager spek en snijd het vlees in grote dobbelstenen. Doe hetzelfde met de sneden beenham. Bak eerst het spek in een beetje wokolie en voeg na een paar minuten de hamblokjes toe. Zet de bereiding langs de kant als beide vleesblokjes krokant gebakken zijn. Maak een omelet, kruid met kruidenzout en laat afkoelen. Snijd de omelet in vierkante blokjes. Maak de wokgroenten klaar: prei, worteltjes, selder, Chinese kool, sjalotjes, vers knoflook. Alles wordt in zeer fijne brunoise gesneden. Haal de zaadjes uit een kleine rode peper en snijd die in fijne reepjes. Meng met de wokgroenten. Was de taugé (sojascheuten). Snijd een bussel lente-uitjes op ringetjes. Was de bamboescheuten. Laat de doperwtjes uitlekken. Noot: gebruik voor je gezondheid en voor het milieu steeds conserven uit glas indien beschikbaar. Pel de grijze garnaaltjes. Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Hier werd gekozen voor een mengeling van basmatirijst en zilvervliesrijst. Zet afgedekt en koel weg tot gebruik. Verhit een wokpan met een scheut wokolie en roerbak de wokgroenten met de bamboescheuten 4 minuten. Voeg dan de sojascheuten toe en roerbak nog 2 minuten. Kruid met peper, zout en sojasaus. Voeg nu de rijst toe en roerbak een minuutje. Voeg het gebakken vlees en de gesneden omelet toe en meng alles goed. (kruiden) Houd de bereiding warm tot gebruik. Meng net voor het opdienen met de grijze garnaaltjes en werk af met de gesnipperde lente-uitjes. Dit gerecht is zeer veelzijdig. Je kan het perfect als bijgerecht serveren in het geheel van een rijsttafel of als bijgerecht bij een barbecuebuffet, warm of zelfs koud. Maar het meest geschikt is het wel als hoofdgerecht.
Creatief Koken de              passie kookvurige print

nasi goreng

gebakken rijst

ingrediënten - info mager spek beenham wokolie eieren boter kruidenzout prei wortel selder
Nasi goreng is van Indonesische oorsprong en betekent in die taal ‘gebakken rijst’. Er bestaan talloze varianten van dit recept. Deze versie hier, is meer de Kantonese rijst, met doperwtjes en lente-ui. Belangrijke constante in alle varianten is, dat de gekookte rijst koud verwerkt wordt met de overige ingrediënten. Zo is het gerecht ook ontstaan: de rijst van de vorige dag werd verwerkt met restjes vlees, vis en/of groenten.
Veel hangt af van de dosering van de ingrediënten. Voeg je veel vlees en groenten toe in verhouding tot de rijst, dan hoeven er geen andere schoteltjes bij opgediend te worden, behalve misschien een sausje. Laat je de rijst overwegen, dan is het meer geschikt als begeleidend schoteltje bij, bijvoorbeeld kip of varkensvlees. In dit recept werd trouwens varkensvlees verwerkt, maar je kan dat perfect vervangen door kip of kalkoen. En ja hoor, laat het vlees en de garnaaltjes weg en je hebt een smaakvolle vegetarische schotel. Nog één detail: serveer je het als hoofdgerecht, dan worden er vaak één of een paar spiegeleitjes bij aangeboden.
Ingrediënten Bereiding
Chinese kool sjalot knoflook rood pepertje sojascheuten lente-ui bamboescheuten doperwtjes grijze garnaaltjes rijst sojasaus
receptfiche receptfiche
Foto boven: nasi goreng in combinatie met gebraden kip en pindasaus. Een bijzonder geslaagde match.
Verwijder het vet van het mager spek en snijd het vlees in grote dobbelstenen. Doe hetzelfde met de sneden beenham. Bak eerst het spek in een beetje wokolie en voeg na een paar minuten de hamblokjes toe. Zet de bereiding langs de kant als beide vleesblokjes krokant gebakken zijn. Maak een omelet, kruid met kruidenzout en laat afkoelen. Snijd de omelet in vierkante blokjes. Maak de wokgroenten klaar: prei, worteltjes, selder, Chinese kool, sjalotjes, vers knoflook. Alles wordt in zeer fijne brunoise gesneden. Haal de zaadjes uit een kleine rode peper en snijd die in fijne reepjes. Meng met de wokgroenten. Was de taugé (sojascheuten). Snijd een bussel lente-uitjes op ringetjes. Was de bamboescheuten. Laat de doperwtjes uitlekken. Noot: gebruik voor je gezondheid en voor het milieu steeds conserven uit glas indien beschikbaar. Pel de grijze garnaaltjes. Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Hier werd gekozen voor een mengeling van basmatirijst en zilvervliesrijst. Zet afgedekt en koel weg tot gebruik. Verhit een wokpan met een scheut wokolie en roerbak de wokgroenten met de bamboescheuten 4 minuten. Voeg dan de sojascheuten toe en roerbak nog 2 minuten. Kruid met peper, zout en sojasaus. Voeg nu de rijst toe en roerbak een minuutje. Voeg het gebakken vlees en de gesneden omelet toe en meng alles goed. (kruiden) Houd de bereiding warm tot gebruik. Meng net voor het opdienen met de grijze garnaaltjes en werk af met de gesnipperde lente-uitjes. Dit gerecht is zeer veelzijdig. Je kan het perfect als bijgerecht serveren in het geheel van een rijsttafel of als bijgerecht bij een barbecuebuffet, warm of zelfs koud. Maar het meest geschikt is het wel als hoofdgerecht.
de              passie Creatief Koken kookvurige