gelakte bierkip met asperges
ingrediënten - info
volledige kip
asperges
bourbon whisky
honing
kipkruiden
olijfolie
peper en zout
In de keuken:
Schil de asperges en bewaar de schillen. Blancheer of stoom
de asperges halfgaar.
Maak een lak van bourbon whisky met honing, kipkruiden en
olijfolie. Borstel de kip hiermee rondom in. Laat even rusten
en herhaal het lakken minstens 4 tot 5 keer.
Je kan voor dit gerecht de kip over een geopend blikje bier
steken, maar een gevogeltestomer is handiger. Vul in dat
geval het bekertje van de stomer met bier of water. Doe er in
geen geval whisky of een andere sterke drank in, want door
de verdamping van de alcohol kan brand ontstaan in de
afgesloten barbecue.
Maak de saus. Kook de aspergeschillen kort in een liter
water. Mix tot moes met de staafmixer en druk door een zeef.
Vang het vocht op.
Breng het aspergevocht aan de kook. Doe er een handvol
gedroogde champignons bij, bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood.
Voeg nu gevogeltefond en room toe. Laat inkoken. Kruid
met peper en zout. Doe er een glas bourbon bij, laat even
dampen. Bind de saus indien gewenst. Zet weg voor gebruik.
Halveer de bruine champignons en doe ze in een pan samen
met gesneden pancetta. Bestuif met olijfolie en kruid met
peper, zout en tijm.
Of ze er in Amerika asperges bij serveren zou mij
verbazen, maar de bereiding van de bierkip is wel degelijk
Amerikaans van oorsprong. Ze noemen het daar beer can
chicken. Het is een typisch babecuerecept, dat je niet op
een andere wijze kan bereiden zonder af te wijken van de
zeer speciale smaak.
Op het bord:
Een viertal asperges met een schep champignons, een stuk
versneden kip en een paar lepels van de saus.
In openlucht:
Voor dit gerecht heb je een houtskool- of gasbarbecue met een
deksel nodig.
Week de houtsnippers van whiskyvaten, minstens een half uurtje in
water. Leg de geweekte houtsnippers rondom op de gloeiende
briketten. Breng de barbecue op temperatuur, tussen 175°C en
230°C.
Zet de stomer met de kip in het midden van het rooster en sluit het
deksel. De kip is gaar na 60 tot 90 minuten. Bedruip tijdens het
grillen af en toe met de rest van de lak.
Haal de stomer van de grill en dek de kip af met aluminiumfolie.
Zet de plancha of bakplaat met de pancetta en champignons op het
grillrooster. Bestuif met olijfolie. Roer regelmatig om tot alles mooi
gebakken is.
Leg de asperges op het grillrooster en bak ze gaar in een paar
minuutjes op matige hitte.
tijm
blond bier
pancetta
champignons
eekhoorntjesbrood
gevogeltefond
room
houtsnippers
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.
meer recepten met pluimvee: