gelakte bierkip
met asperges
In de keuken:
Schil de asperges en bewaar de schillen.
Blancheer of stoom de asperges halfgaar.
Maak een lak van bourbon whisky met honing,
kipkruiden en olijfolie. Borstel de kip hiermee
rondom in. Laat even rusten en herhaal het
lakken minstens 4 tot 5 keer.
Je kan voor dit gerecht de kip over een
geopend blikje bier steken, maar een
gevogeltestomer is handiger. Vul in dat geval
het bekertje van de stomer met bier of water.
Doe er in geen geval whisky of een andere
sterke drank in, want door de verdamping van
de alcohol kan brand ontstaan in de afgesloten
barbecue.
Maak de saus. Kook de aspergeschillen kort in
een liter water. Mix tot moes met de staafmixer
en druk door een zeef. Vang het vocht op.
Breng het aspergevocht aan de kook. Doe er
een handvol gedroogde champignons bij,
bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood. Voeg nu
gevogeltefond en room toe. Laat inkoken.
Kruid met peper en zout. Doe er een glas
bourbon bij, laat even dampen. Bind de saus
indien gewenst. Zet weg voor gebruik.
Halveer de bruine champignons en doe ze in
een pan samen met gesneden pancetta.
Bestuif met olijfolie en kruid met peper, zout en
tijm.
Of ze er in Amerika asperges bij serveren
zou mij verbazen, maar de bereiding van de
bierkip is wel degelijk Amerikaans van
oorsprong. Ze noemen het daar beer can
chicken. Het is een typisch babecuerecept,
dat je niet op een andere wijze kan bereiden
zonder af te wijken van de zeer speciale
smaak.
Op het bord:
Een viertal asperges met een schep
champignons, een stuk versneden kip en een
paar lepels van de saus.
In openlucht:
Voor dit gerecht heb je een houtskool- of
gasbarbecue met een deksel nodig.
Week de houtsnippers van whiskyvaten,
minstens een half uurtje in water. Leg de
geweekte houtsnippers rondom op de gloeiende
briketten. Breng de barbecue op temperatuur,
tussen 175°C en 230°C.
Zet de stomer met de kip in het midden van het
rooster en sluit het deksel. De kip is gaar na 60
tot 90 minuten. Bedruip tijdens het grillen af en
toe met de rest van de lak.
Haal de stomer van de grill en dek de kip af met
aluminiumfolie.
Zet de plancha of bakplaat met de pancetta en
champignons op het grillrooster. Bestuif met
olijfolie. Roer regelmatig om tot alles mooi
gebakken is.
Leg de asperges op het grillrooster en bak ze
gaar in een paar minuutjes op matige hitte.
tijm
blond bier
pancetta
champignons
eekhoorntjesbrood
(gedroogd)
gevogeltefond
room
houtsnippers
volledige kip
asperges
bourbon whisky
honing
kipkruiden
olijfolie
peper en zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met pluimvee: