Bak de gehalveerde panklare haantjes rondom goudbruin in
wat olijfolie, gekruid met peper en zout en zet ze even langs
de kant.
Snijd de uien op ringen. Bak ze glazig in wat olijfolie. Blus met
witte wijn en doe er maximaal een tweetal onversneden
gedroogde peperoncino bij. Kruid met gesnipperde salie,
rozemarijn, peper en zout. Snijd ontvelde en uitgeholde
tomaten in halvemaantjes en voeg ze toe.
Neem een ruime ovenschotel, leg daarin een bodem van ui
met tomaat. Leg daarop de halve haantjes. Vul verder aan met
de rest van de groentenbereiding.
Zet de ovenschotel onafgedekt een uurtje in een
voorverwarmde oven op 185°C. Tussentijds nog wat water of
wijn toevoegen indien nodig.
Voeg op het laatste basilicum, gehakte peterselie en
geschaafde pecorino toe. Je kan dit gerechtje opdienen met
een pasta naar keuze, maar het hoeft niet.
haantje op de wijze van Potenza
pollo alla Potentina
Potenza ligt in bergachtig gebied, in het zuidelijke deel
van de Apennijnen, in de buurt van Salerno in Italië.
Het telt een 60.000 inwoners en waarschijnlijk evenveel
kippen, die op een bijzonder smakelijke manier bereid
worden.
Geheel naar Italiaanse gewoonte is het aantal
ingrediënten beperkt. Maar dat doet niets af aan de smaak
en wel integendeel.
Wat het verschil maakt, is de kwaliteit van de producten.
Vind je alleen maar smaakloze waterzakken van tomaten,
kies dan voor kerstomaatjes, die het dichtst in de buurt
komen van de volle smaak van de Italiaanse pomodoro.
ingrediënten - info
haantjes, panklaar
olijfolie
salie
rozemarijn
vleestomaten
uien
peperoncino
basilicum
pecorino
peterselie
peper & zout
witte wijn
meer recepten met pluimvee: