Maltezer konijn
Bestuif de stukken konijn met vloeiende
bloem. Schroei ze rondom dicht in een pan
met olijfolie. Haal het vlees uit de pan. Bak
gesnipperde ui, wortelschijfjes en geplet
knoflook in olijfolie. Meng met tomatenpuree
en laat even meestoven.
Je kan de bereiding verder in een klassieke
oven afwerken, maar hier heb ik gekozen
voor een elektrische tajine.
Leg het vlees met de uien en knoflook in de
tajine. Meng met gepelde tomaten uit blik en
een glas rode wijn. Voeg een kruidentuiltje
van rozemarijn en laurier toe. Kruid verder
met peper, zout, kaneelpoeder en
paprikapoeder. Voeg wat bruine kalfsfond toe,
maar niet teveel. Het konijn moet niet
zwemmen.
Sluit de tajine af en stel de timer in op 2 ½
uur. Voeg dan naar smaak verse doperwtjes
toe en laat nog 30 minuten afgedekt
sudderen. Haal de rozemarijntakjes en
laurierblaadjes uit de pot.
Dien op met aardappelkroketjes of brood. Je
kan de saus ook apart serveren, bijvoorbeeld
met pasta en daarna het vlees met brood.
Maltezer konijn, het nationale gerecht van
Malta, wordt daar uiteraard niet zo
genoemd. In het Maltees is het ‘Stuffat tal-
fenek‘. In principe gaan er ook aardappelen
in, maar ik heb verschillende versies
gevonden waarin die weggelaten worden.
Zoals hier dus. Om onnodige koolhydraten
te vermijden heb ik de saus bovendien zo
weinig mogelijk gebonden met zetmeel.
Maar feel free om er een dikke saus van te
maken, jij bent tenslotte de creatieve
hobbykok!
gepelde tomaten
rode wijn
rozemarijn
laurier
peper & zout
kaneel
paprikapoeder
kalfsfond
doperwtjes