Smelt een grote klont boter in een stoofpot. Bestuif de stukken
lamsvlees met bloem en kleur ze rondom in boter. Kruid met
peper en zout. Haal het vlees uit de pan en houd opzij.
Snijd het spek in reepjes en bak het in dezelfde vetstof.
Pel en snipper de uien. Schil de wortelen en snijd ze in redelijk
grote stukken. Schil een stengel selder en snijd in stukjes.
Spoel de prei en snijd het wit in ringen. Schil de pastinaak en
snijd ze op blokjes. Doe de uien, wortelen, prei, selder en
pastinaak bij het spek en laat even stoven.
Snipper een paar bladen groene kool en leg ze samen met de
andere groenten in een kasserol.
Doe het vlees bij de groenten en giet er Guinness Stout bij en
een flinke scheut Worcestershiresaus.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Leg ze in
de kookpot. Strooi er wat bruine suiker over en giet er de
lamsfond bij. Vul eventueel aan met een beetje water tot alles
onder staat.
ingrediënten - info
boter
vloeiende bloem
lamsschouder
boter
peper & zout
gerookt buikspek
ui
wortel
prei
selder
Irish stew - Ierse stoofpot
Irish stew is het nationale gerecht van Ierland. Met St.
Patrick’s Day staat het op zowat elke menukaart in de Ierse
restaurants. Meestal bereid op de traditionele
bereidingswijze, met uitsluitend schapenvlees, ui en
aardappel, soms ook in een chiquere ‘gourmet’-versie, met
toevoeging andere smaakmakers.
Hier een recept dat die richting uitgaat, met meer
ingrediënten dan in de oorspronkelijke ‘ballymaloe’ of
‘stobhach gaelach’.
Kruid de stoofpot met een kruidentuiltje van peterselie, tijm en
laurier. Kruid bij met peper uit de molen, kruidnagel en een
snuif zout.
Zet een deksel op de kookpot en laat minstens 2,5 uur stoven
op laag vuur. Controleer de gaarheid van het vlees. Dien op in
een diep bord of een brede bowl.
pastinaak
groene kool
Guinness Stout
Worcestershiresaus
bruine suiker
lamsfond
tijm
laurier
peterselie
peper en zout
kruidnagel
aardappelen
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.