Irish stew
Ierse stoofpot
Smelt een grote klont boter in een stoofpot.
Bestuif de stukken lamsvlees met bloem en
kleur ze rondom in boter. Kruid met peper en
zout. Haal het vlees uit de pan en houd opzij.
Snijd het spek in reepjes en bak het in dezelfde
vetstof.
Pel en snipper de uien. Schil de wortelen en
snijd ze in redelijk grote stukken. Schil een
stengel selder en snijd in stukjes. Spoel de prei
en snijd het wit in ringen. Schil de pastinaak en
snijd ze op blokjes. Doe de uien, wortelen, prei,
selder en pastinaak bij het spek en laat even
stoven.
Snipper een paar bladen groene kool en leg ze
samen met de andere groenten in een
kasserol.
Doe het vlees bij de groenten en giet er
Guinness Stout bij en een flinke scheut
Worcestershiresaus.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke
stukken. Leg ze in de kookpot. Strooi er wat
bruine suiker over en giet er de lamsfond bij.
Vul eventueel aan met een beetje water tot
alles onder staat.
Irish stew is het nationale gerecht van
Ierland. Met St. Patrick’s Day staat het op
zowat elke menukaart in de Ierse
restaurants. Meestal bereid op de
traditionele bereidingswijze, met uitsluitend
schapenvlees, ui en aardappel, soms ook in
een chiquere ‘gourmet’-versie, met
toevoeging andere smaakmakers.
Hier een recept dat die richting uitgaat, met
meer ingrediënten dan in de oorspronkelijke
‘ballymaloe’ of ‘stobhach gaelach’.
Kruid de stoofpot met een kruidentuiltje van
peterselie, tijm en laurier. Kruid bij met peper uit
de molen, kruidnagel en een snuif zout.
Zet een deksel op de kookpot en laat minstens
2,5 uur stoven op laag vuur. Controleer de
gaarheid van het vlees. Dien op in een diep
bord of een brede bowl.
pastinaak
groene kool
Guinness Stout
Worcestershiresaus
bruine suiker
lamsfond
tijm
laurier
peterselie
peper en zout
kruidnagel
aardappelen
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
boter
vloeiende bloem
lamsschouder
boter
peper & zout
gerookt buikspek
ui
wortel
prei
selder