Snijd ui in fijne brunoise. Fruit in olijfolie tot
glazig. Voeg dan eveneens zeer fijngesneden
brunoise van een paar knoflook-teentjes toe.
Laat verder bakken tot de ui bijna
karamelliseert. Zet het vuur af.
Bak op schijfjes gesneden Parijse
champignons in olijfolie tot ze kleuren en kruid
met peper. Voeg deze bereiding bij de ui.
Bak in dezelfde pan kerstomaatjes op
middelhoog vuur, tot net voor ze openbarsten.
Voeg ze bij de andere bereiding.
Kruid met dönerkruiden uit een speciaalzaak
of maak zelf een mix. Meng daarvoor
paprikapoeder, komijnzaad, koriander,
kurkuma, madras kerriepoeder, gember, peper,
selderijzout, foelie, kardamompoeder,
oregano, kaneel en knoflookpoeder.
Voeg magere culinaire room toe en laat even
sudderen.
Bak fijngesneden kebab lamsvlees in olijfolie.
Je kan dit zelf maken. Neem een mooi stuk
lamsfilet. Laat dit in een diepvrieszakje een
nachtje droog marineren met een paar
eetlepels van de dönerkruiden. Schud er de
volgende dag de kruiden af en steek het vlees
een half uurtje in de diepvries. Snijd het
daarna op flinterdunne plakjes die je bakt in
olijfolie.
Voeg het gebakken vlees bij de groenten-met-
room mengeling. Maak het geheel eventueel
iets vloeibaarder door wat extra room erdoor te
roeren. Giet het in een ovenschotel van
aardewerk en dek af met een fijn laagje
geraspte Parmezaan.
döner van lam in
tomatenroomsaus
Het vlees van de dönerspies kan zoals
meestal verwerkt worden in een broodje
met groenten en saus. Maar er bestaan
recepten waar het gebraden vlees met saus
opgediend wordt. Zoals hier dus.
Wie geen lam lust, vervangt het gewooon
door rund of kip.
Geef de saus een extra ‘boost’ met een paar
lepels tomatenpuree. Maar dat hoeft niet
écht, want in dit recept heb je al een
perfecte smaakbalans.
Zet de ovenschotel 25 minuten in een
voorverwarmde oven op 185°C. Zet de laatste
2 minuten de grill aan. Haal de schotel uit de
oven en bewaar warm tot gebruik.
Besproei öz-dürum tortilla’s met olijfolie en zet
ze een paar minuutjes in de hete oven. Zet ze
dan opnieuw onder de grill tot ze voldoende
krokant zijn.
Breek de tortilla’s in stukken en leg ze op het
bord. Dien op met een slaatje, tzatziki en
frietjes.
kerstomaatjes
dönerkruidenmix
room
lamsfilet
parmezaan
öz-dürum tortilla’s
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
soortgelijk gerecht:
d
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
uien
olijfolie
knoflook
champignons
peper & zout