kokkinisto van lam
Marineer het vlees minstens 1 uur in rode wijn
met laurier, kaneelpoeder, kruidnagel, oregano,
peper en zout. Bak ondertussen de
gesnipperde ui en het geplet knoflook in
olijfolie. Giet deze bereiding in een ruime
casserolle, samen met lamsfond.
Kook de Griekse pasta volgens de
aanwijzingen op de verpakking. Giet af en
meng met een scheutje olijfolie tegen het
kleven. Zet de pasta even langs de kant.
Maak de verse tomatenblokjes. Snijd de
tomaten kruislings in aan de bovenzijde en
dompel ze 20 seconden in kokend water.
Onmiddellijk koelen onder de kraan. Verwijder
de schil, halveer ze, maak ze leeg en snijd ze
in grove stukken.
Haal het vlees uit de marinade en dep het
droog met keukenpapier. Bestuif de
karbonades met vloeiende bloem en bak ze
langs alle kanten goudbruin in een pan met
olijfolie. Doe de karbonades in de casserolle.
Kook de marinade, zeef en giet over de
karbonades. Zorg ervoor dat het vlees
ondergedompeld is.
‘Kokkinisto’ betekent in het Grieks zoveel
als ‘gestoofd’ oftewel een stoofpotje.
Bekend zijn de moshari kokkinisto, het
runderstoofpotje. Ook deze versie op basis
van lamsvlees is zeer populair .
De bereiding gebeurt met grote stukken
vlees en tomaten. Er wordt zeer weinig
water aan toegevoegd. Het stoven gebeurt
op zeer lage temperatuur. Je mag de
kookpot nauwelijks zien pruttelen. Het
neemt dan ook veel tijd in beslag voor het
vlees gaar is. Hier een ‘snellere’ versie, die
meer aansluit bij de bereidingswijze van
ons stoofvlees. Maar wees gerust, de smaak
van deze kokkinisto is OK. Dien op met
Griekse pasta.
Laat minstens 90 minuten sudderen zonder
deksel, tot het vlees gaar is. Voeg na een uur
de passata, tomatenpuree en verse tomaten
toe en breng op smaak met peper, zout en
oregano.
Dien op met de opgewarmde pasta, geraspte
feta en basilicum.
olijfolie
peper en zout
oregano
laurier
kruidnagel
kaneelpoeder
basilicum
Griekse pasta
feta
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
lamsstoofvlees
rode wijn
lamsfond
ui
verse tomatenblokjes
tomatenpuree
passata
knoflook