orloffgebraad
met witloofroom
Kruid het gebraad met peper en zout en bak
het aan alle kanten bruin in een pan. Leg het
in een ovenschotel en zet het 30 tot 40
minuten onder deksel in een oven
voorverwarmd op 185°C. Neem het gebraad
uit de schotel en laat het afgedekt met folie
een paar minuten rusten.
Snijd het gebraad nu in dikke plakken. Neem
een ovale ovenschaal en schik daarin
afwisselend een lap gebraad, een
‘enveloppe’ van gekookte ham, belegen
kaas en cheddar. Overgiet met het gezeefde
braadvocht Beleg de bovenkant met
geraspte Gruyère en Parmezaan en zet nog
20 minuten in de oven, waarvan de laatste
onder de grill.
Witloofroom: doe fijngesneden witloof in de
stoofpot met wat boter. Stoof samen met
gesneden uien. Schenk er een flinke scheut
Madeira bij. Roer en giet er even later de
room bij. Laat de saus minstens 5 minuten
pruttelen op een zacht vuur. Proef en kruid
de witloofroom met wat peper en een beetje
zout. Doe er een scheutje
Worchestershiresaus bij voor wat meer pit.
De ‘uitvinder’ van dit gerecht is de Franse
kok Urbain Dubois.
Hij zou het opgedragen hebben aan prins
Orloff, de ambassadeur van de Russische
Tsaar Nicolaas I in Parijs en dat omstreeks
1850.
Het schoteltje moet er wel enigsziens
anders uitgezien hebben, want de basis van
het originele recept was kalfsgebraad,
uienpuree, paddenstoelen en kaassaus.
Misschien een tip voor een getalenteerd
hobbykok om op basis van die ingrediënten
aan de slag te gaan om een historische
reconstructie van deze klassieker op tafel te
zetten.
boter
peper en zout
witloof uit volle
grond
Worcestershiresaus
uien
madeira
room
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
bijpassende gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
varkensgebraad
sneetjes belegen
kaas
sneetjes cheddar
gekookte ham
gruyère
parmesan