l’avisance
bladerdeeg
1 ei
peper & zout
bladpeterselie
Meng voor de worsten een losgeklopt ei,
gehakte bladpeterselie, 2 eetlepels paneermeel
en een fijngesneden sjalotje met 400 g
gemengd gehakt. Kruid met peper en zout.
Meng goed en maak er dikke worsten van. Bak
ze rondom bruin in wat boter. Haal ze uit de
pan en laat afkoelen.
Rol het bladerdeeg plat en snijd er vierkanten
uit van 15 cm per zijde. Bestrijk ze met
mosterd. Rol de worsten in het deeg, bestrijk
met losgeklopt eigeel en bak ze af in ongeveer
20 minuten in een voorverwarmde oven op
200°C. Let goed op dat het deeg niet te
donkerbruin kleurt.
Dien warm op met een rauwkostsalade, frietjes
en geef er bier bij.
2 el paneermeel
1 sjalotje
gemengd gehakt
mosterd
losgeklopt eigeel
L’avisance betekent zoiets als het advies.
Het broodje vindt z’n oorsprong in de
middeleeuwen, toen de pelgrims uit Namen
‘het advies’ kregen om deze specifieke
maaltijd mee te nemen tijdens hun
bedevaart naar de Notre-Dame in Halle. Dat
was een tocht van 120 Km, heen en terug.
Een stevige hap voor onderweg was dus
welkom.
Oorspronkelijk was het een opgerolde
pannenkoek gevuld met gehakte en
gebakken vleesresten. Het recept
evolueerde naar het gebruik van brooddeeg
en later bladerdeeg. De gebakken
vleesresten werden vervangen door een
vulling met ontvelde braadworst of
gemengd gehakt.
Deze specialiteit wordt in Namen nog steeds
geserveerd tijdens lokale festivals, vooral
het festival van Wallonië, de 3de zondag van
september.