tarte al djote
snijbiettaart
Voor het deeg:
150 g bloem
50 g ongezouten
boter
2 ei
een scheutje melk
10 g verse gist
zout
Maak het deeg: zeef de bloem, meng met een
snuifje zout, een losgeklopt ei, de verse gist
opgelost in wat melk en de gesmolten boter.
Maak het deeg indien nodig, iets droger door er
nog wat extra bloem erdoorheen te kneden.
Maak er een bal van laat afgedekt een half
uurtje rijzen, tochtvrij en op kamertemperatuur.
Maak de vulling: haal de nerven van 2 à 3
snijbietbladeren en hak ze fijn. Hak de
peterselie. Je hebt er een soeplepel van nodig.
Snipper de ui. Laat de boter lichtjes bruineren
en meng dan met de verkruimelde kaas en een
losgeklopt ei. Voeg de groenten toe, meng en
breng op smaak met peper en zout.
Rol het deeg uit en beleg hiermee de
beboterde en met bloem bestoven taartvorm.
Doorprik de bodem. Vul de taartvorm tot
ongeveer een centimeter dik.
Voor de vulling:
200 g bètchèye
(of andere
gelijksoortige kaas)
grote
snijbietbladeren
50 g gezouten boter
1 ui
1 ei
peterselie
peper
Bak ongeveer 15 minuten in een oven
voorverwarmd op 200°C. De kaas mag niet
kleuren.
Ontvorm, laat even uitdampen en dien warm op
met enkele klontjes gezouten boter en een paar
draaien uit de pepermolen.
De tarte al djote is een culinaire specialiteit
van de stad Nijvel. Het recept duikt voor het
eerst op in geschriften daterend uit de
dertiende eeuw maar was wellicht reeds
daarvoor in gebruik.
De snijbietentaart is een volwaardige
maaltijd. De smaakmakers zijn snijbiet,
maar ook de bètchèye, een gefermenteerde
koeienmelkkaas. Dit zwaargewicht drink je
met een stevige Chimay of een
gelijksoortige krachtpatser.
de bètchèye