Diksmuidse amandeltaart

Diksmuidse amandeltaart

125 gr boter 125 g kristalsuiker 125 g amandelpoeder facultatief: brandy
Splits de eieren. Klop het eiwit stijf. Meng de zachte boter met kristalsuiker, amandelpoeder en vanillesuiker. Blijf roeren en voeg er een voor een de eidooiers bij. Meng met de bloem en het opgeklopte eiwit. Je kan er een glaasje brandy aan toevoegen, maar dat wijkt af van het origineel. Doe het deeg in een ingevette en met bloem bestoven taartvorm en werk af met amandelschilfers. Zet de taartvorm 35 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C. De taart moet goudbruin zijn. Controleer met een priem.
Deze taart werd oorspronkelijk vooral in het Paasweekend gebakken. De oorsprong van dit taartje gaat terug tot de 13e eeuw. Variant: in sommige recepten wordt geraste schil van biocitroen in het deeg gemengd. In andere is er sprake van afwerking met rode bessen of wordt het amandeldeeg in bladerdeeg gebakken. Staat niet in het recept, maar ik heb er een ‘twist’ aan gegeven met een glaasje brandy in het deeg. Hoeft niet uiteraard…
de              passie Creatief Koken kookvurige
750 gr patisseriebloem 3 eieren 25 gr vanillesuiker amandelschilfers
West-Vlaanderen

Diksmuidse

amandeltaart

125 gr boter 125 g kristalsuiker 125 g amandelpoeder facultatief: brandy
Splits de eieren. Klop het eiwit stijf. Meng de zachte boter met kristalsuiker, amandelpoeder en vanillesuiker. Blijf roeren en voeg er een voor een de eidooiers bij. Meng met de bloem en het opgeklopte eiwit. Je kan er een glaasje brandy aan toevoegen, maar dat wijkt af van het origineel. Doe het deeg in een ingevette en met bloem bestoven taartvorm en werk af met amandelschilfers. Zet de taartvorm 35 minuten in een oven voorverwarmd op 185°C. De taart moet goudbruin zijn. Controleer met een priem.
750 gr patisseriebloem 3 eieren 25 gr vanillesuiker amandelschilfers
Bereiding Ingrediënten
Deze taart werd oorspronkelijk vooral in het Paasweekend gebakken. De oorsprong van dit taartje gaat terug tot de 13e eeuw. Variant: in sommige recepten wordt geraste schil van biocitroen in het deeg gemengd. In andere is er sprake van afwerking met rode bessen of wordt het amandeldeeg in bladerdeeg gebakken. Staat niet in het recept, maar ik heb er een ‘twist’ aan gegeven met een glaasje brandy in het deeg. Hoeft niet uiteraard…
de              passie Creatief Koken kookvurige