Gentse mokken
250 g patisseriebloem
150 g boter
100 g kandijsuiker
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg.
Maak er een deegrol van, met een diameter
van ongeveer 5 cm. Leg die afgedekt ½ uur in
de koelkast.
Snijd schijfjes van de deegrol van ongeveer 1
cm dik. Leg ze in een ovenschaal op bakpapier
en zet de schaal 15 minuten in een oven
voorverwarmd op 185°C.
De koekjes moeten licht van kleur blijven.
Controleer tijdens het bakproces.
1 tl bakpoeder
1 tl anijspoeder
1 tl kaneel
De benaming refereert waarschijnlijk naar
het Gentse dialektwoord voor mooie
meisjes.
De oorsprong van het koekje zou een
simpele, historische verklaring hebben.
Doordat Gent aan het water ligt, werd de
stad vroeger veel geplaagd door muggen.
Het uitgesproken aroma van anijs en kaneel
werd gebruikt om de muggen te verdrijven.
Mooi verhaal, maar of het ook waar is ….