Luikse salade
ingrediënten - info
sperziebonen
sjalotten
ongezouten spek
eieren
boter
Kook de krieltjes gaar in de schil. Laat afkoelen en snijd ze op
schijfjes. Stoom de prinsessenboontjes beetgaar. Kook de
eieren hard, verwijder de pel en vierendeel ze.
Snijd het ongezouten spek zonder zwoerd of kraakbeen in
reepjes. Bak de spekreepjes in een pan met wat boter tot ze
rondom uitgebakken zijn. Doe er na een paar minuten een
paar gesneden sjalotjes bij en als die glazig worden, de
boontjes en de schijfjes aardappel. Meng goed en roerbak tot
alles perfect gebakken is.
Breng op smaak met zout, een paar draaien uit de
pepermolen en een scheutje appelazijn. Laat even uitdampen.
Luikse salade is een échte klassieker uit de Belgische
keuken. Wel bestaan er evenveel varianten van, als er
Luikse families zijn. Toch is iedereen het roerend eens
over de basisingrediënten van de salade: aardappelen,
sperziebonen, spek en azijn. Hier gepresenteerd met een
échte sappige Ardense boerenworst.
peper en zout
corne de gattes (aardappelen)
graanmosterd
appelazijn
olijfolie
peterselie
Maak een vinaigrette van gelijke delen mosterd, appelazijn en
olijfolie.
Op het bord: een boerenworst, goed doorbakken. Daarbij een
royale schep Luikse salade. Werk af met gesneden eitjes,
vinaigrette en plukjes peterselie.
Lijkt een beetje simpel misschien, maar geloof me, een
feestje!
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.