baisers
de Malmedy
Maak de schuimpjes: klop de eiwitten stijf met
50 g van de poedersuiker. Meng de rest van de
suiker met de bloem en het amandelpoeder.
Schep deze droge bereiding zeer voorzichtig
door het opgeklopte eiwit.
Doe het deeg in een spuitzak. Leg bakpapier
op een ovenplaat en spuit daarop kleine toefjes
deeg. Bestrooi met fijn gehakte
amandelschilfers. Bak ongeveer 40 minuten in
een voorverwarmde oven op 150°C of tot de
schuimpjes kleuren. Blijf in de buurt om het
bakproces te volgen.
Maak ondertussen de ‘crème au beurre’ of
botercrème. Breng de boter op
kamertemperatuur. Klop twee eieren met de
kristalsuiker tot een homogene massa. Klop de
boter op en voeg beetje bij beetje het
eiermengsel toe. Doe de bereiding in een
spuitzak.
Afwerking: spuit een mooi rondje botercrème
tussen twee schuimpjes en herhaal dit tot de
voorraad op is.
Voor de schuimpjes:
6 eiwitten
150 g bloemsuiker
125 g amandelpoeder
amandelschilfers
25 g patisseriebloem
Voor de botercrème:
2 eieren
100 g kristalsuiker
150 g boter
Het recept van de ‘baisers’ of kusjes dateert
van de 19e eeuw. Het werd oorspronkelijk
gecommercialiseerd onder de naam blankès
mèringues. Naast het origineel uit Malmedy,
bestaan er tal van varianten, zoals de
‘baisers de Neufchâteau’, waar als vulling
chocoladecrème gebruikt wordt.