pagnon Borain
300 g bloem
100 g boter
30 g gist
melk
Zeef de bloem. Klop de eieren los. Smelt de
boter. Los de gist op in een beetje lauwe melk
met een snuifje suiker.
Maak een kuiltje in de gezeefde bloem, voeg de
eieren toe en vervolgens de gesmolten boter,
de gist, het zout en de fijne suiker. Meng alles
met een vork, in kringen draaiend van het
midden uit naar buiten toe. Kneed het deeg
daarna tot een deegbal die niet meer kleeft.
Leg de bal in een kom, dek af met een schone
doek en laat 2 uur rijzen op kamertemperatuur
en tochtvrij.
2 eieren
1 mespuntje zout
2 theelepels
kristalsuiker
blonde cassonade
Verdeel het deeg in het aantal gewenste
porties. Kneed die nog even tot kleinere
deegballen en leg ze in beboterde
taartvormen. Laat weer 20 minuten rijzen.
Maak met de vingertoppen kuiltjes in het deeg
en vul die met cassonade. Zet de taartjes 20
minuten in een oven voorverwarmd op 200°C.
Laat afkoelen en dien lauw of op
kamertemperatuur op.
Dit recept is een typisch streekgerecht uit
de Borinage. Het is een spcialiteit die je
vooral zal vinden bij de bakkers in
Frameries, Wasmes en Wasmuël.