pagnon Borain
300 g bloem
100 g boter
30 g gist
melk
Zeef de bloem. Klop de eieren los. Smelt de boter. Los de gist
op in een beetje lauwe melk met een snuifje suiker.
Maak een kuiltje in de gezeefde bloem, voeg de eieren toe en
vervolgens de gesmolten boter, de gist, het zout en de fijne
suiker. Meng alles met een vork, in kringen draaiend van het
midden uit naar buiten toe. Kneed het deeg daarna tot een
deegbal die niet meer kleeft.
Leg de bal in een kom, dek af met een schone doek en laat 2
uur rijzen op kamertemperatuur en tochtvrij.
Dit recept is een typisch streekgerecht uit de Borinage.
Het is een spcialiteit die je vooral zal vinden bij de bakkers
in Frameries, Wasmes en Wasmuël.
2 eieren
1 mespuntje zout
2 theelepels kristalsuiker
blonde cassonade
Foto: Wikimedia
Verdeel het deeg in het aantal gewenste porties. Kneed die
nog even tot kleinere deegballen en leg ze in beboterde
taartvormen. Laat weer 20 minuten rijzen.
Maak met de vingertoppen kuiltjes in het deeg en vul die met
cassonade. Zet de taartjes 20 minuten in een oven
voorverwarmd op 200°C. Laat afkoelen en dien lauw of op
kamertemperatuur op.