Oost-Vlaamse
vlaai
melk (5 dl)
ronde beschuit (1
pak)
speculaas (150 gr)
honingkoek (250 gr)
kandijsiroop (12,5 cl)
perensiroop (3
lepels)
kaneel
nootmuskaat
speculaaskruiden
vanillesuiker
eieren (2)
patisseriebloem (2
eetlepels)
Warm de melk op tot lauw. Klop de eieren
los met 2 eetlepels
patisseriebloem. Verkruimel de speculaas,
beschuit en honingkoek en meng met de
melk.
Voeg de kandijsiroop, een flinke schep
perensiroop en het eiermengsel toe. Meng
opnieuw en voeg kaneel, nootmuskaat en
vanillesuiker toe. Je kan er nog een beetje
4 kruidenpoeder aan toevoegen voor
extra smaak, maar dat hoeft niet echt.
Zet nu de handmixer in de bereiding tot
een homogene massa. Beboter een
aarden taartvorm, bestuif met
patisseriebloem en vul met de substantie.
Zet 40 minuten in een voorverwarmde
oven op 200°C. Laat een nachtje
afkoelen.
Op foto: de sneetjes vlaai worden hier
opgediend met een vanillesausje,
slagroom en seizoensfruit.
Er bestaan verschillende varianten van dit
gerecht. Zowat elke kookgrage oma heeft
haar wel eigen speciale recept in de erfenis
zitten. Maar ook per regio zijn er
verschillen. De Aalsterse vlaaien worden
gemaakt met mastellen, Lokerse vlaaien
bevatten macarons en sukade… en buiten
Oost-Vlaanderen is er nog meer variatie.
Maar dan gaat het vaak om producten die
enkel de naam gemeen hebben, zoals de
Lierse vlaaikes en de Limburgse vlaaien.