Oost-Vlaamse vlaai
Warm de melk op tot lauw. Klop de eieren los met 2 eetlepels patisseriebloem. Verkruimel de speculaas, beschuit en honingkoek en meng met de melk. Voeg de kandijsiroop, een flinke schep perensiroop en het eiermengsel toe. Meng opnieuw en voeg kaneel, nootmuskaat en vanillesuiker toe. Je kan er nog een beetje 4 kruidenpoeder aan toevoegen voor extra smaak, maar dat hoeft niet echt. Zet nu de handmixer in de bereiding tot een homogene massa. Beboter een aarden taartvorm, bestuif met patisseriebloem en vul met de substantie. Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat een nachtje afkoelen. Op foto: de sneetjes vlaai worden hier opgediend met een vanillesausje, slagroom en seizoensfruit.

Oost-Vlaamse vlaai

melk (5 dl) ronde beschuit (1 pak) speculaas (150 gr) honingkoek (250 gr) kandijsiroop (12,5 cl) perensiroop (3 lepels)
Er bestaan verschillende varianten van dit gerecht. Zowat elke kookgrage oma heeft haar wel eigen speciale recept in de erfenis zitten. Maar ook per regio zijn er verschillen. De Aalsterse vlaaien worden gemaakt met mastellen, Lokerse vlaaien bevatten macarons en sukade… en buiten Oost- Vlaanderen is er nog meer variatie. Maar dan gaat het vaak om producten die enkel de benaming “vlaai” gemeen hebben, zoals de Lierse vlaaikes en de Limburgse vlaaien.
de              passie Creatief Koken kookvurige
kaneel nootmuskaat speculaaskruiden vanillesuiker eieren (2) patisseriebloem (2 eetlepels)
Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaamse

vlaai

melk (5 dl) ronde beschuit (1 pak) speculaas (150 gr) honingkoek (250 gr) kandijsiroop (12,5 cl) perensiroop (3 lepels)
kaneel nootmuskaat speculaaskruiden vanillesuiker eieren (2) patisseriebloem (2 eetlepels)
Warm de melk op tot lauw. Klop de eieren los met 2 eetlepels patisseriebloem. Verkruimel de speculaas, beschuit en honingkoek en meng met de melk. Voeg de kandijsiroop, een flinke schep perensiroop en het eiermengsel toe. Meng opnieuw en voeg kaneel, nootmuskaat en vanillesuiker toe. Je kan er nog een beetje 4 kruidenpoeder aan toevoegen voor extra smaak, maar dat hoeft niet echt. Zet nu de handmixer in de bereiding tot een homogene massa. Beboter een aarden taartvorm, bestuif met patisseriebloem en vul met de substantie. Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat een nachtje afkoelen. Op foto: de sneetjes vlaai worden hier opgediend met een vanillesausje, slagroom en seizoensfruit.
Bereiding Ingrediënten
Er bestaan verschillende varianten van dit gerecht. Zowat elke kookgrage oma heeft haar wel eigen speciale recept in de erfenis zitten. Maar ook per regio zijn er verschillen. De Aalsterse vlaaien worden gemaakt met mastellen, Lokerse vlaaien bevatten macarons en sukade… en buiten Oost-Vlaanderen is er nog meer variatie. Maar dan gaat het vaak om producten die enkel de naam gemeen hebben, zoals de Lierse vlaaikes en de Limburgse vlaaien.
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige