quatre-quarts
kerstcake
De cake:
200 gr bloem
200 gr sukrin
(suikervervanger)
of evenveel
kristalsuiker
200 gr boter
zakje vanillesuiker
3 eieren
5 cl magere melk
2 peren
zoete witte wijn
honing
Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes en
pocheer ze in wat witte wijn met een paar
eetlepels vloeibare honing.
Maak een quatre-quarts. Meng eerst de
suiker en de vanillesuiker met de boter. Doe er
daarna de losgeklopte eieren bij en meng goed
in de keukenrobot. Zeef de bloem en doe ze
lepelsgewijs bij het beslag. Voeg op het einde
de melk toe. Doe er nu de uitgelekte peren bij.
Neem een cakevorm (boomstronk), beboter de
vorm en bestuif met een beetje bloem. Giet het
deeg in de vorm en zet die voor 40 minuten in
een voorverwarmde oven op 180 graden.
Check met een houten spiesje of het deeg
klaar is. Indien niet, laat nog 5 minuten in de
oven. Laat de cake goed afkoelen.
Voor de versiering. Klopt de eiwitten met de
bloemsuiker goed stijf. Smeer het uit over de
cake met een gekartelde spatel, zodat het
eruitziet als een sneeuwlandschap.
Brand het eiwitschuim met een
flambeerbrandertje. Werk de taart af met wat
kerstdecoratie.
Topping:
5 eiwitten
130 gr sukrin icing
of evenveel
bloemsuiker
Een ‘gewone’ vier vierde cake kan perfect
opgepimpt worden tot een subliem
dessertje voor de feestdagen. Met de
gepocheerde peertjes erin krijgt het een
bijzonder karakter. Er zit bovendien weinig
tot géén ‘echte’ suiker in. De suiker-
vervanger is calorie-arm en reageert zoals
gewone suiker.