Irish coffee dessertmousse

Irish coffee dessertmousse

De eerste laag. Los 2 eetlepels cassonade op laag vuur op in de helft van de whisky in een steelpannetje. Laat 1 gram agaragar even meekoken. Meng met de rest van de whisky. Verdeel de bereiding over de glaasjes en laat opstijven in de koelkast. Maak een ruban van 3 losgeklopte eidooiers met 90 g kristalsuiker. Bewaar de eiwitten. Tweede laag. Maak een grote kop koffie en meng er 4 gram oploskoffie in. Giet ongeveer de helft van de koffie in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg 4 gram agaragar toe. Laat een minuutje doorkoken. Haal de koffie van het vuur en meng er de rest van de koffie onder. Giet de bereiding bij de ruban en klop op tot een homogene massa.
Het originele recept is van Jeroen Meus, de bekende Belgische TV-kok. Ik vermijd zoveel als mogelijk om ‘namaak’-recepten te publiceren, maar dit is er eentje waar ik nog wat aan geknutseld heb, vandaar. Niet dat het resultaat daarom beter is dan dat van Jeroen, maar wel anders. Bijvoorbeeld, ik gebruik plantaardige agaragar in plaats van gelatine als bindmiddel en mijn onderste laag met whisky is bijna vloeibaar en bevat niet-geflambeerde whisky, zodat de alcohol bijna volledig bewaard is in het eindresultaat. De slagroom wordt niet volledig stijf geklopt en gespoten. De half opgeklopte room gelijkt meer op de smeuïge roomlaag op een échte Irish coffee.
eieren koffie oploskoffie volle room cacaopoeder
Klop de eiwitten op. Klop ook de room half op. Spatel eerst de opgeklopte eiwitten en vervolgens de halfopgeklopte room onder het beslag. Stort het beslag in de glazen en laat nog ongeveer een vinger ruimte. Toplaag. Laat het geheel opstijven in de koelkast. Werk net voor het opdienen af met een laag half opgeklopte room en wat cacaopoeder.
Creatief Koken de              passie kookvurige
cassonadesuiker 25 cl Ierse whisky agaragar kristalsuiker
print

Irish coffee

dessertmousse

De eerste laag. Los 2 eetlepels cassonade op laag vuur op in de helft van de whisky in een steelpannetje. Laat 1 gram agaragar even meekoken. Meng met de rest van de whisky. Verdeel de bereiding over de glaasjes en laat opstijven in de koelkast. Maak een ruban van 3 losgeklopte eidooiers met 90 g kristalsuiker. Bewaar de eiwitten. Tweede laag. Maak een grote kop koffie en meng er 4 gram oploskoffie in. Giet ongeveer de helft van de koffie in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg 4 gram agaragar toe. Laat een minuutje doorkoken. Haal de koffie van het vuur en meng er de rest van de koffie onder. Giet de bereiding bij de ruban en klop op tot een homogene massa.
Het originele recept is van Jeroen Meus, de bekende Belgische TV-kok. Ik vermijd zoveel als mogelijk om ‘namaak’-recepten te publiceren, maar dit is er eentje waar ik nog wat aan geknutseld heb, vandaar. Niet dat het resultaat daarom beter is dan dat van Jeroen, maar wel anders. Bijvoorbeeld, ik gebruik plantaardige agaragar in plaats van gelatine als bindmiddel en mijn onderste laag met whisky is bijna vloeibaar en bevat niet- geflambeerde whisky, zodat de alcohol bijna volledig bewaard is in het eindresultaat. De slagroom wordt niet volledig stijf geklopt en gespoten. De half opgeklopte room gelijkt meer op de smeuïge roomlaag op een échte Irish coffee.
eieren koffie oploskoffie volle room cacaopoeder
Klop de eiwitten op. Klop ook de room half op. Spatel eerst de opgeklopte eiwitten en vervolgens de halfopgeklopte room onder het beslag. Stort het beslag in de glazen en laat nog ongeveer een vinger ruimte. Toplaag. Laat het geheel opstijven in de koelkast. Werk net voor het opdienen af met een laag half opgeklopte room en wat cacaopoeder.
de              passie Creatief Koken kookvurige
cassonadesuiker 25 cl Ierse whisky agaragar kristalsuiker
BEREIDING INFO @ RECEPT INGREDIËNTEN print recept print print print recept recept
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
kruimelpad
meer recepten van zoete bereidingen: