ijsbombe
Zet een handvol sultanrozijntjes te week in bruine rum.
Rooster geschaafde amandelen lichtbruin. Neem een glazen
kom en bestuif de binnenkant met olijfolie. Druk er nu enkele
vellen plastiekfolie in en zorg dat ervoor dat er genoeg over de
rand hangt, om straks de ijsbombe eruit te kunnen trekken.
Maak roomijs. Volg voor het recept daarvan
deze link.
Vul de kom met het ijs, maar laat het midden vrij. Zet de kom
weg in de diepvriezer.
Maak chocolade-ijs. Klop drie eidooiers met 100 gr
bloemsuiker en 15 gr cacao en een scheutje straffe koffie tot
de cacao opgelost is. Voeg al roerend 25 cl volle melk toe.
Klop 25 cl volle room tot bijna stijf. Meng de cacaobereiding
met de room en giet de substantie in de ijsmachine. Voeg
halfweg een reep geschaafde chocolade en de uitgelekte
rozijntjes toe, met een scheutje van de rum.
Schep het chocolade-ijs in de kom tot die gevuld is. Dek af
met folie en zet weg in de diepvriezer.
Maak stukjes karamel. Smelt bastaardsuiker 2 a 3 minuten
op laag vuur. Giet uit op de bakplaat bedekt met bakpapier en
beweeg de plaat om de karamel gelijkmatig te verdelen. Laat
afkoelen en breek grote onregelmatige stukken af.
Haal de ijsbom uit de kom. Wellicht zal het nodig zijn om de
kom schuin even onder de kraan te houden, zonder dat het
water in contact komt met het ijs.
Stort de inhoud van de kom op een plateau en dan begint de
pret! Nu kan je het bommetje naar eigen inzicht en creativiteit
‘aankleden’. Ingrediënten daartoe zijn bijvoorbeeld:
cacaopoeder, bloemsuiker, de stukjes suikerkaramel,
bosvruchten, de geroosterde amandelen, gekonfijt fruit,
physalis, en… kerstversiering. Want dit is toch wel een
dessertje dat bijzonder geschikt is voor de feestdagen.
room
pure chocolade
eieren
bastaardsuiker
cacaopoeder
bloemsuiker
bosvruchten
physalis
gekonfijt fruit