ijsbombe
Zet een handvol sultanrozijntjes te week in
bruine rum. Rooster geschaafde amandelen
lichtbruin. Neem een glazen kom en bestuif de
binnenkant met olijfolie. Druk er nu enkele
vellen plastiekfolie in en zorg dat ervoor dat er
genoeg over de rand hangt, om straks de
ijsbombe eruit te kunnen trekken.
Maak roomijs. Volg voor het recept daarvan
deze link.
Vul de kom met het ijs, maar laat het midden
vrij. Zet de kom weg in de diepvriezer.
Maak chocolade-ijs. Klop drie eidooiers met
100 gr bloemsuiker en 15 gr cacao en een
scheutje straffe koffie tot de cacao opgelost is.
Voeg al roerend 25 cl volle melk toe. Klop 25 cl
volle room tot bijna stijf. Meng de
cacaobereiding met de room en giet de
substantie in de ijsmachine. Voeg halfweg een
reep geschaafde chocolade en de uitgelekte
rozijntjes toe, met een scheutje van de rum.
Schep het chocolade-ijs in de kom tot die
gevuld is. Dek af met folie en zet weg in de
diepvriezer.
Maak stukjes karamel. Smelt bastaardsuiker 2
a 3 minuten op laag vuur. Giet uit op de
bakplaat bedekt met bakpapier en beweeg de
plaat om de karamel gelijkmatig te verdelen.
Laat afkoelen en breek grote onregelmatige
stukken af.
Haal de ijsbom uit de kom. Wellicht zal het
nodig zijn om de kom schuin even onder de
kraan te houden, zonder dat het water in
contact komt met het ijs.
Stort de inhoud van de kom op een plateau en
dan begint de pret! Nu kan je het bommetje
naar eigen inzicht en creativiteit ‘aankleden’.
Ingrediënten daartoe zijn bijvoorbeeld:
cacaopoeder, bloemsuiker, de stukjes
suikerkaramel, bosvruchten, de geroosterde
amandelen, gekonfijt fruit, physalis, en…
kerstversiering. Want dit is toch wel een
dessertje dat bijzonder geschikt is voor de
feestdagen.
room
pure chocolade
eieren
bastaardsuiker
cacaopoeder
bloemsuiker
bosvruchten
physalis
gekonfijt fruit