Normandische pannenkoekjes met ijs
250 g patisseriebloem
3 eieren
½ l melk
vanillesuiker
appelen
boter
kaneelpoeder
De pannenkoekjes. Maak het beslag met 250 g
patisseriebloem, 3 eieren, een halve liter melk en twee
eetlepels vanillesuiker. Klik hier voor het volledige recept.
Bak de pannenkoekjes in een eierpannetje, zodat ze een
maximale diameter hebben van een tiental centimeter. Heb je
dat niet, steek dan met een grote ring rondjes uit gewone
pannenkoeken.
Snijd schijven uit een appel en bak die in een pan met
bruisende boter. Bestuif met vanillesuiker en kaneelpoeder.
Doe de dampkap uit, verwarm een steelpannetje met calvados
en doe het ontvlammen. Giet het pannetje voorzichtig uit over
de appelschijven en laat uitbranden.
Dit is een variant op de klassieke Normandische
pannenkoeken waarbij de appelschijven ingebakken
worden in de koek. Dat is een techniek die wat oefening
vergt. Het voordeel van deze versie is dat het bakken niet
kan mislukken, omdat je de appelschijfjes apart bakt. En
met kleine pannenkoekjes kan je perfect inspelen op de
wensen van je gasten. Na een volledig menu, met bijna
volle maag, zien ze waarschijnlijk écht geen zwaar dessert
meer zien zitten.
Calvados
pure chocolade
volle room
roomijs
slagroom
hagelslag
bloemsuiker
Maak een chocoladesaus door een paar repen pure
chocolade te smelten met toevoeging van een paar scheuten
volle room en een paar eetlepels calvados.
Op het bord: een spiegel chocoladesaus met daarop een
tweetal pannenkoekjes en een appelschijfje. Werk af met een
bolletje roomijs, een toefje opgeklopte slagroom, hagelslag en
bloemsuiker.