Normandische
pannenkoekjes
met ijs
250 g patisseriebloem
3 eieren
½ l melk
vanillesuiker
appelen
boter
kaneelpoeder
De pannenkoekjes. Maak het beslag met 250
g patisseriebloem, 3 eieren, een halve liter
melk en twee eetlepels vanillesuiker. Klik hier
voor het volledige recept.
Bak de pannenkoekjes in een eierpannetje,
zodat ze een maximale diameter hebben van
een tiental centimeter. Heb je dat niet, steek
dan met een grote ring rondjes uit gewone
pannenkoeken.
Snijd schijven uit een appel en bak die in een
pan met bruisende boter. Bestuif met
vanillesuiker en kaneelpoeder. Doe de
dampkap uit, verwarm een steelpannetje met
calvados en doe het ontvlammen. Giet het
pannetje voorzichtig uit over de appelschijven
en laat uitbranden.
Dit is een variant op de klassieke
Normandische pannenkoeken waarbij de
appelschijven ingebakken worden in de
koek. Dat is een techniek die wat oefening
vergt. Het voordeel van deze versie is dat
het bakken niet kan mislukken, omdat je de
appelschijfjes apart bakt. En met kleine
pannenkoekjes kan je perfect inspelen op
de wensen van je gasten. Na een volledig
menu, met bijna volle maag, zien ze
waarschijnlijk écht geen zwaar dessert
meer zien zitten.
Calvados
pure chocolade
volle room
roomijs
slagroom
hagelslag
bloemsuiker
Maak een chocoladesaus door een paar repen
pure chocolade te smelten met toevoeging van
een paar scheuten volle room en een paar
eetlepels calvados.
Op het bord: een spiegel chocoladesaus met
daarop een tweetal pannenkoekjes en een
appelschijfje. Werk af met een bolletje roomijs,
een toefje opgeklopte slagroom, hagelslag en
bloemsuiker.