pannenkoeken
Maak je het beslag met de keukenrobot met
het ‘K’-stuk, doe er dan eerst de eieren in met
een snuifje zout en 2 eetlepels olie of
gesmolten boter. Voeg afwisselend de bloem
en de melk toe in kleine porties. Je kan het
beslag ook met de garde opkloppen, dat is iets
meer inspanning. Blijf mengen tot een glad en
homogeen deeg ontstaat zonder klonters.
Verhit een koekenpan of een gewone
antikleefpan met lage rand. Laat een klontje
boter bruisen en zorg ervoor dat de bodem
egaal ingevet wordt.
Neem een pollepel van het beslag en giet het
uit in het midden van de koekenpan. Draai de
pan rond, zodat het deeg mooi over de bodem
verdeeld wordt en het overal even dik is. Bak
ongeveer drie minuutjes aan elke kant, de
keerzijde op een lager vuur.
Je màg proberen om de pannenkoek te keren
door ‘m in de lucht te zwieren. Ik neem voor
alle zekerheid toch maar een gewone brede
spatel om dat te doen.
Maak het deeg indien mogelijk een paar uur
vooraf en laat het rusten in de koelkast. Voor
iets ‘luchtiger’ pannenkoeken vervang je een
deel van de melk door spuitwater of zelfs cider!
2 el olijfolie
snuifje zout
50 cl melk
boter
Op 2 februari viert de katholieke kerk ‘Maria-
Lichtmis’. Ouders werden met hun
dopelingen uit het voorbije jaar uitgenodigd
in de kerk om ze ‘op te dragen aan God’. De
gelovigen kregen gewijde kaarsen mee naar
huis om ze te behoeden voor onheil. Dat
gebruik dateert van de 10e eeuw.
Traditioneel werden bij die gelegenheid een
soort haardkoeken ofwel pannenkoeken
gebakken. Ze zouden vanwege hun vorm en
kleur verwijzen naar de zon en het licht. De
traditie zegt ook, dat wie met Lichtmis
pannenkoeken eet, ongetwijfeld een
voorspoedig jaar tegemoet gaat! Voilà,
bakken maar zou ik zo zeggen!
Wat je er verder mee doet, hoef ik niet uit te
leggen zeker? Wat boter erop, choco, bruine of
witte suiker, confituur. Ik ken zelfs mensen die
ze opeten met een laagje boter met zout
erover. Niet direct mijn idee evenwel.
250 g patisseriebloem
3 eieren
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten van zoete bereidingen: