pannenkoeken

pannenkoeken

ingrediënten - info 250 g patisseriebloem 3 eieren
Maak je het beslag met de keukenrobot met het ‘K’-stuk, doe er dan eerst de eieren in met een snuifje zout en 2 eetlepels olie of gesmolten boter. Voeg afwisselend de bloem en de melk toe in kleine porties. Je kan het beslag ook met de garde opkloppen, dat is iets meer inspanning. Blijf mengen tot een glad en homogeen deeg ontstaat zonder klonters. Verhit een koekenpan of een gewone antikleefpan met lage rand. Laat een klontje boter bruisen en zorg ervoor dat de bodem egaal ingevet wordt. Neem een pollepel van het beslag en giet het uit in het midden van de koekenpan. Draai de pan rond, zodat het deeg mooi over de bodem verdeeld wordt en het overal even dik is. Bak ongeveer drie minuutjes aan elke kant, de keerzijde op een lager vuur. Je màg proberen om de pannenkoek te keren door ‘m in de lucht te zwieren. Ik neem voor alle zekerheid toch maar een gewone brede spatel om dat te doen.
de              passie Creatief Koken kookvurige
2 el olijfolie snuifje zout 50 cl melk boter
Op 2 februari viert de katholieke kerk ‘Maria-Lichtmis’. Ouders werden met hun dopelingen uit het voorbije jaar uitgenodigd in de kerk om ze ‘op te dragen aan God’. De gelovigen kregen gewijde kaarsen mee naar huis om ze te behoeden voor onheil. Dat gebruik dateert van de 10e eeuw. Traditioneel werden bij die gelegenheid een soort haardkoeken ofwel pannenkoeken gebakken. Ze zouden vanwege hun vorm en kleur verwijzen naar de zon en het licht. De traditie zegt ook, dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet, ongetwijfeld een voorspoedig jaar tegemoet gaat! Voilà, bakken maar zou ik zo zeggen!
Maak het deeg indien mogelijk een paar uur vooraf en laat het rusten in de koelkast. Voor iets ‘luchtiger’ pannenkoeken vervang je een deel van de melk door spuitwater of zelfs cider! Wat je er verder mee doet, hoef ik niet uit te leggen zeker? Wat boter erop, choco, bruine of witte suiker, confituur. Ik ken zelfs mensen die ze opeten met een laagje boter met zout erover. Niet direct mijn idee evenwel.
Cuisine Créative Recettes en français
Deel je recepten:  Facebookgroep CreatiefKoken

pannenkoeken

Maak je het beslag met de keukenrobot met het ‘K’-stuk, doe er dan eerst de eieren in met een snuifje zout en 2 eetlepels olie of gesmolten boter. Voeg afwisselend de bloem en de melk toe in kleine porties. Je kan het beslag ook met de garde opkloppen, dat is iets meer inspanning. Blijf mengen tot een glad en homogeen deeg ontstaat zonder klonters. Verhit een koekenpan of een gewone antikleefpan met lage rand. Laat een klontje boter bruisen en zorg ervoor dat de bodem egaal ingevet wordt. Neem een pollepel van het beslag en giet het uit in het midden van de koekenpan. Draai de pan rond, zodat het deeg mooi over de bodem verdeeld wordt en het overal even dik is. Bak ongeveer drie minuutjes aan elke kant, de keerzijde op een lager vuur. Je màg proberen om de pannenkoek te keren door ‘m in de lucht te zwieren. Ik neem voor alle zekerheid toch maar een gewone brede spatel om dat te doen.
Ingrediënten
ingrediënten - info 250 g patisseriebloem 3 eieren
Bereiding
de              passie Creatief Koken kookvurige
2 el olijfolie snuifje zout 50 cl melk boter
Op 2 februari viert de katholieke kerk ‘Maria- Lichtmis’. Ouders werden met hun dopelingen uit het voorbije jaar uitgenodigd in de kerk om ze ‘op te dragen aan God’. De gelovigen kregen gewijde kaarsen mee naar huis om ze te behoeden voor onheil. Dat gebruik dateert van de 10e eeuw. Traditioneel werden bij die gelegenheid een soort haardkoeken ofwel pannenkoeken gebakken. Ze zouden vanwege hun vorm en kleur verwijzen naar de zon en het licht. De traditie zegt ook, dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet, ongetwijfeld een voorspoedig jaar tegemoet gaat! Voilà, bakken maar zou ik zo zeggen!
Maak het deeg indien mogelijk een paar uur vooraf en laat het rusten in de koelkast. Voor iets ‘luchtiger’ pannenkoeken vervang je een deel van de melk door spuitwater of zelfs cider! Wat je er verder mee doet, hoef ik niet uit te leggen zeker? Wat boter erop, choco, bruine of witte suiker, confituur. Ik ken zelfs mensen die ze opeten met een laagje boter met zout erover. Niet direct mijn idee evenwel.
Cuisine Créative Recettes en français Deel je recepten:  Facebookgroep CreatiefKoken
privacy beleid