Zorg voor melk, boter en een ei op
kamertemperatuur. Weeg alle ingrediënten
zorgvuldig af. Zeef de bloem. Brokkel de
verse gist in een maatbeker en schenk er de
juiste hoeveelheid melk bij. Roer het mengsel
met een garde, zodat de gist oplost in de
melk. Schenk de melk met de opgeloste gist
bij de bloem en meng alles met de garde.
smoutebollen
Smelt de boter. Scheid het eiwit en de dooier.
Meng de dooier en de gesmolten boter onder
het beslag van bloem en melk.
Klop het eiwit tot een stevig schuim. Spatel het
eiwitschuim onder het beslag. Als het beslag te
vast is, mag je nog een scheutje melk
toevoegen.
Strooi een snuif zout in het beslag. Verhit de
friteuse op 180 tot 190°C.
Neem met een kleine pollepel een portie van
het beslag en giet dat beslag in één keer in het
hete frietvet. Bak niet te veel oliebollen tegelijk,
zodat ze niet aan mekaar kleven. Bak de
smoutebollen goudbruin. Draai ze tijdens het
bakken even om.
Leg een servet of een vel keukenpapier in een
serveerschaal en laat de bollen uitlekken.
Bepoeder royaal met bloemsuiker.
200 g
patisseriebloem
1 ei
zout
bloemsuiker
25 g boter
25 cl melk
15 g verse gist
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten van zoete bereidingen: