Puree van zoete aardappel en pastinaak. Schil
een drietal grote zoete aardappelen, een
pastinaak en een paar rode uien. Snijd al deze
groenten in fijne blokjes. Stoom ze gaar in 30
minuten op 110°C.
Pureer de gestoomde groenten met toevoeging
van een klont boter, een half flesje culinaire
room, een snuifje nootmuskaat, peper en zout.
Laag gehakt. Bak het gemengd gehakt (rund
en kalf) in wat olijfolie. Kruid met köfte-
kruidenmix naar smaak. Kruid indien gewenst
bij met peper en zout.
Laag erwten en worteltjes. Stoom een zakje
diepvrieserwtjes gaar in 30 minuten op 120°C.
stoom een paar geschilde en in ringen
gesneden worteltjes gaar in 20 minuten op
110°C. ze mogen immers niet té gaar zijn.
Schil en hak een zoete ui in fijne brunoise.
Stoof deze tot glazig in een klontje boter in een
klein kookpotje. Voeg de gestoomde erwtjes
toe en roer om. Kruid met nootmuskaat, peper
en zout. Laat afgedekt een half uurtje zachtjes
sudderen op zeer laag vuur.
Zet een pannetje op met een scheutje
eendenvet. Bak er de gestoomde
wortelschijfjes in. Kruid met tijm, rozemarijn,
peper en zout.
Toplaag. Maak een roux met boter en
vloeiende bloem. Leng aan tot bechamel met
groentebouillon en culinaire room. Voeg aan
de toplaag een handvol krokant gebakken
spekjes toe.
Opbouw. Vet een ovenschotel in met wat
olijfolie. Verdeel er de lagen oven, te beginnen
met de zoete aardappelen, gehakt, erwtjes en
worteltjes, bechamelsaus. Verdeel daarover
een laagje geraspte gruyère gemengd met
paneermeel. Leg er hier en daar nog een
nootje boter bovenop.
Zet de schotel 25 tot 30 minuten in een oven
voorverwarmd op 185°C. Klaar om op te
dienen.
tijm
rozemarijn
nootmuskaat
peper en zout
boter
ganzenvet
gruyère
paneermeel
vloeiende bloem
groentebouillon
culinaire room
spekjes
Köfte zijn gekruide gehaktballetjes uit de
Turkse keuken. Hier worden dezelfde
kruiden en hetzelfde vlees verwerkt in een
ovenschotel met winterse groenten. Niet
écht Turks van origine, maar wel erg lekker
en gezond op een koude winterdag.
gemengd gehakt
hamblokjes
köfte kruiden
zoete aardappelen
pastinaak
rode uien
olijfolie
diepvries erwtjes
worteltjes
gele uien
tijm
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: