kippenbouillon
sjalotjes
kristalsuiker
kalfsfond
rode porto
oregano
zwarte knoflook
pastinaak
rode bietjes
balsamico
verse zilveruien
aardappelkroketten
konijnenrug met zwarte knoflooksaus
ingrediënten - info
konijnenrug
vloeiende bloem
peper en zout
boter
uien
knoflook
tijm
rozemarijn
salie
peterselie
Gefermenteerde knoflook bevat twee keer zoveel
antioxidanten dan rauwe knoflookteentjes en is dus
bijzonder gezond. Een ander voordeel is dat je geen
knoflookwalm zal produceren bij het praten.
Zelf knoflook fermenteren kan, maar dat is een proces van
meerdere weken. Gewoon kopen in de winkel is dus
aangewezen. Ik heb de ervaring dat gefermenteerde
knoflookbollen net iets smakelijker en zoeter zijn dan de
gepelde teentjes in een potje. Maar dat is een volledig
subjectief aanvoelen uiteraard.
Andere bereidingen. Snijd een geschilde pastinaak in frietjes.
Wentel ze in vloeiende bloem. Bak ze in een frietketel zoals
gewone aardappelfrieten. Marineer in schijfjes gesneden
kleine voorgekookte rode bietjes in balsamico. Laat ze
uitlekken en bak ze in een pan, met de marinade tot die begint
te karamelliseren.
Schil een paar kleine uien. Stoom ze kort in een tweetal
minuutjes. Laat afkoelen en bak ze daarna in bruisende boter
met een eetlepel kristalsuiker rondom bruin.
Op het bord. Leg een spiegel zwarte knoflooksaus. Leg
daarop een tweetal moten konijn. Dresseer de borden verder
met gehakte teentjes zwarte knoflook, gebakken schijfjes rode
biet, pastinaakfrietjes en aardappelkroketjes. Werk af met
plukjes peterselie.
Het konijn. Hak de konijnenruggen in moten van 2 à 3 cm
breed. Reken op een tweetal moten per persoon. Bestuif ze met
vloeiende bloem, kruid met peper en zout en bak ze in
bruisende boter rondom bruin. Schep ze daarna in een diepe
kasserol.
Snijd een paar grote uien in halve maantjes. Plet een paar
knoflookteentjes. Bak beiden samen in wat boter. Schep de
bereiding in de kasserol. Leg er een kruidentuiltje bij van tijm,
rozemarijn, salie en peterseliestengels. Vul de pot aan met
kippenbouillon tot alles ondergedompeld is.
Laat de bereiding drie kwartier sudderen. Controleer dan of het
vlees gaar is. Schep de stukken konijn uit de pot en bewaar ze
afgedekt warm.
De saus. Hak een paar sjalotjes en laat ze karamelliseren in
boter met een eetlepel kristalsuiker. Voeg in gelijke
hoeveelheden bruine kalfsfond en rode porto toe. Kruid met
peper, zout, gedroogde tijm, rozemarijn en oregano. Breng aan
de kook en voeg een twintigtal teentjes zwarte knoflook toe.
Laat een paar minuten inkoken.
Zet de staafmixer in de kookpot en pureer de saus. Zeef de
saus, breng terug aan de kook en bind met wat vloeiende bloem
opgelost in water.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.