konijnenrug met
zwarte knoflooksaus
kippenbouillon
sjalotjes
kristalsuiker
kalfsfond
rode porto
oregano
zwarte knoflook
pastinaak
rode bietjes
balsamico
verse zilveruien
aardappelkroketten
Gefermenteerde knoflook bevat twee keer
zoveel antioxidanten dan rauwe
knoflookteentjes en is dus bijzonder gezond.
Een ander voordeel is dat je geen
knoflookwalm zal produceren bij het praten.
Zelf knoflook fermenteren kan, maar dat is
een proces van meerdere weken. Gewoon
kopen in de winkel is dus aangewezen. Ik
heb de ervaring dat gefermenteerde
knoflookbollen net iets smakelijker en zoeter
zijn dan de gepelde teentjes in een potje.
Maar dat is een volledig subjectief
aanvoelen uiteraard.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
Het konijn. Hak de konijnenruggen in moten
van 2 à 3 cm breed. Reken op een tweetal
moten per persoon. Bestuif ze met vloeiende
bloem, kruid met peper en zout en bak ze in
bruisende boter rondom bruin. Schep ze daarna
in een diepe kasserol.
Snijd een paar grote uien in halve maantjes.
Plet een paar knoflookteentjes. Bak beiden
samen in wat boter. Schep de bereiding in de
kasserol. Leg er een kruidentuiltje bij van tijm,
rozemarijn, salie en peterseliestengels. Vul de
pot aan met kippenbouillon tot alles
ondergedompeld is.
Laat de bereiding drie kwartier sudderen.
Controleer dan of het vlees gaar is. Schep de
stukken konijn uit de pot en bewaar ze afgedekt
warm.
De saus. Hak een paar sjalotjes en laat ze
karamelliseren in boter met een eetlepel
kristalsuiker. Voeg in gelijke hoeveelheden
bruine kalfsfond en rode porto toe. Kruid met
peper, zout, gedroogde tijm, rozemarijn en
oregano. Breng aan de kook en voeg een
twintigtal teentjes zwarte knoflook toe. Laat een
paar minuten inkoken.
Zet de staafmixer in de kookpot en pureer de
saus. Zeef de saus, breng terug aan de kook en
bind met wat vloeiende bloem opgelost in water.
Andere bereidingen. Snijd een geschilde
pastinaak in frietjes. Wentel ze in vloeiende
bloem. Bak ze in een frietketel zoals gewone
aardappelfrieten. Marineer in schijfjes gesneden
kleine voorgekookte rode bietjes in balsamico.
Laat ze uitlekken en bak ze in een pan, met de
marinade tot die begint te karamelliseren.
Schil een paar kleine uien. Stoom ze kort in een
tweetal minuutjes. Laat afkoelen en bak ze
daarna in bruisende boter met een eetlepel
kristalsuiker rondom bruin.
Op het bord. Leg een spiegel zwarte
knoflooksaus. Leg daarop een tweetal moten
konijn. Dresseer de borden verder met gehakte
teentjes zwarte knoflook, gebakken schijfjes
rode biet, pastinaakfrietjes en
aardappelkroketjes. Werk af met plukjes
peterselie.
konijnenrug
vloeiende bloem
peper en zout
boter
uien
knoflook
tijm
rozemarijn
salie
peterselie